Belizes politiske system

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Belize er siden uavhengigheten fra Storbritannia 1981 et konstitusjonelt monarki og en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Statsoverhode er den britiske monark, som representeres i Belize av en generalguvernør. Den øverste utøvende makt ligger hos statsministeren og regjeringen. Den er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen, som består av et senat med 12 medlemmer, utnevnt av generalguvernøren, og et folkevalgt (for fem år) representanthus med 31 medlemmer valgt i enkeltpersonkretser. Stemmerettsalderen er 18 år.

Politikken domineres av to partier, People's United Party (PUP, sentrum–venstre-orientert) og United Democratic Party (UDP, sentrum–høyre-orientert). Ved valget i februar 2008 fikk det tidligere opposisjonspartiet UDP 56,6 % av stemmene og 25 av de 31 plassene i representanthuset. Belize må karakteriseres som en relativt stabil stat. Fraksjonsdannelse innad i partiene har imidlertid skapt uro, det samme har det etniske mangfoldet og forholdet til Guatemala, som har territorielle krav.

Belize er administrativt inndelt i seks distrikter.

Rettsvesen

Rettsvesenet bygger på engelsk rettstradisjon. Det er summariske jurisdiksjonsdomstoler (straffesaker) og distriktsdomstoler (sivile saker), ledet av magistrater. Avgjørelser i disse domstolene kan ankes til høyesterett og derfra til en egen appelldomstol med fire dommere; den judisielle komité i det britiske Privy Council behandler anker i siste instans.

Nasjonalsangen

Er O Land of the Free, med tekst av Samuel Alfred Haynes og melodi av Selwyn Walford Young. Den ble skrevet 1963 og offisielt antatt som nasjonalsang 1981.

Mynt, mål og vekt

Myntenheten er belizisk dollar (valutakode BZD) à 100 cents.

Britiske mål- og vektenheter er i bruk. Dessuten brukes den amerikanske gallon og en del tilpassede latinamerikanske enheter.

Internasjonale forbindelser

Belize er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon, foruten Commonwealth, Organisasjonen av amerikanske stater, Cotonou-avtalen og Caricom.

Norge er representert i Belize ved sin ambassade i Guatemala, samt generalkonsulat i Belmopan.

Forsvar

I 1990 fikk Belize fullt ansvar for de beliziske forsvarsstyrker. Forsvaret er basert på en kombinasjon av politi og frivillige styrker. Viktige oppgaver er kystvakt og bekjempelse av smugling. De totale styrkene i 2013 utgjorde omkring 1050 personell, med en reserve på 700. I tillegg en kystvakt med 150 personell.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg