Forløperen til straffeloven § 185 (2015–) var straffeloven 1902 § 135a (1970–2015). Straffeloven § 135a hadde i sin tur en forløper i straffeloven 1902 § 135 annet ledd, som først ble innført i 1961. Bakgrunnen for at lovgivning mot rasistiske ytringer ble innført i Norge i 1961, var den såkalte hakekorsepidemien i 1959–1960, som var en bølge av antisemittiske handlinger som startet i det daværende Vest-Tyskland. Bølgen spredte seg til en rekke vestlige land, inkludert USA, Canada, Sør-Afrika, Latin-Amerika, Australia og Norge. Antisemittiske hendelser i Norge tidlig i 1960 førte til at Politi- og Justisdepartementet i 1961 la frem en odelstingsproposisjon hvor det ble foreslått en tilføyelse til Straffelovens § 135, annet ledd, med følgende ordlyd:
«På samme måte straffes den som offentlig forhåner eller opphisser til hat eller ringeakt mot en folkegruppe som karakteriseres ved en bestemt trosbekjennelse, avstamming eller opprinnelse for øvrig, eller som truer slik folkegruppe eller sprer falske beskyldninger mot den. Medvirkning straffes på samme måte.»
Saksordfører for saken i Stortinget var Aase Lionæs (Ap), som også var den som hadde reist spørsmålet om hvilke virkemidler som eksisterte mot rasediskriminering i Norge i Stortinget tidlig i 1960. Av forarbeidene til loven fremgår det at bestemmelsen særlig rettet seg mot hatytringer mot jøder.
Det skulle imidlertid vise seg at lovbestemmelsen i svært liten grad kom til anvendelse i årene som fulgte. Det har blant annet fremkommet at politiinspektør Knut Rød ved Oslo Politikammer i 1960-årene spilte en sentral rolle i henleggelsen av saker knyttet til antisemittiske ytringer. Rød hadde under den tyske nazistiske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig hadde hatt en sentral rolle i massearrestasjonene av norske jøder for deportasjon til Holocaust i 1942–1943.
Fra 1970 har vernet mot hatefulle ytringer i straffeloven blitt gradvis utvidet, først og fremst som følge av FNs rasediskrimineringskonvensjon (RDK), som ble ratifisert av Norge dette året.
Artikkel 4 a) i denne konvensjonen forplikter konvensjonspartene til å:
«erklære at enhver spredning av ideer basert på tanken om rasemessig overlegenhet eller rasehat, enhver tilskyndelse til rasediskriminering, så vel som enhver voldshandling eller tilskyndelse til voldshandling mot en rase eller gruppe personer av en annen hudfarge eller etnisk opprinnelse, samt enhver støtte til rasistisk virksomhet, herunder økonomisk støtte, er en straffbar handling».
FNs rasediskrimineringskonvensjon er i dag gjort til en uttrykkelig del av norsk rett gjennom likestillings- og diskrimineringsloven § 5.
Straffeloven § 185 bidrar også til å gjennomføre SP-konvensjonen artikkel 20 nr. 2 i norsk rett, som lyder: «Enhver form for fremme av nasjonalhat, rasehat eller religiøst hat som innebærer tilskyndelse til diskriminering, fiendskap eller vold, skal forbys ved lov.»
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.