Vigrid - norsk politisk organisasjon

Vigrid, på ytterste høyre fløy, grunnlagt 1998. Vigrid baserer sin ideologi på en blanding av norrøn mytologi (oppkalt etter Vigrid) og raselære. Selv presenterer organisasjonen seg som et "etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer". Vigrid hevder blant annet at jødeutryddelsene under den annen verdenskrig ikke fant sted og at det finnes en "hvite rase" som er overlegen andre menneskegrupper.

Religiøse eller kvasireligiøse innslag i Vigrid omfatter blant annet "dåp", en form for innvielse eller renselse der nye medlemmer gjøres skiri, og "konfirmasjon", som er en form for bekreftelse som gjerne arrangeres via Internett. Den eldre Edda siteres ofte og har status som grunnlagstekst eller hellig tekst. Av guder påkalles først og fremst Odin. Vigrid bør derfor karakteriseres som en senmoderne form for odinisme framfor polyteistisk norrøn religion (se nyhedendom).

Vigrids frontfigurer er grunnleggeren Tore W. Tvedt og Thorgrim O. Bredesen. Organisasjonen stilte liste ved stortingsvalget 2009. Vigrid oppgir selv å ha arrangert over 300 seremonier og innviet mer enn 200 mennesker (ikke-verifiserte tall).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg