Vigrid er en norsk politisk organisasjon på ytterste høyre fløy. Den ble grunnlagt i 1998. baserer sin ideologi på en blanding av norrøn mytologi (oppkalt etter Vigrid) og raselære. Selv presenterer organisasjonen seg som et «etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer». Vigrid hevder blant annet at jødeutryddelsene under andre verdenskrig ikke fant sted og at det finnes en «hvit rase» som er overlegen andre menneskegrupper.

Religiøse eller kvasireligiøse innslag i Vigrid omfatter blant annet «dåp», en form for innvielse eller renselse der nye medlemmer gjøres skiri, og «konfirmasjon», som er en form for bekreftelse som gjerne arrangeres via internett. Den eldre Edda siteres ofte og har status som grunnlagstekst eller hellig tekst. Av guder påkalles først og fremst Odin.

Vigrids frontfigur er grunnleggeren Tore Tvedt. Organisasjonen stilte liste ved stortingsvalget i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg