Vandaliserte gravstøtter på den jødiske kirkegården i Schwaebisch Hall i Tyskland.
/AP.
antisemittisme
Antisemittistisk grafitti i Madrid. Her en symbolikken at jødenes angivelige kontroll med verdensøkonomien har skapt nazismen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Antisemittisme er en betegnelse for fiendtlige holdninger og handlinger mot jøder, og har utgangspunkt i tanker om at jødene som gruppe bærer negative egenskaper. Begrepet ble popularisert i 1879 av den tyske journalisten og agitatoren Wilhelm Marr (1819–1904).

Faktaboks

Uttale
antisemittˈisme
Etymologi

satt sammen av anti- og semittisme, etter folkegruppa semitter, i hovedsak brukt om jøder

Også kjent som

engelsk antisemitism, anti-semitism

Innenfor forskningen anvendes begrepet antisemittisme i dag på litt forskjellige måter. Enkelte forskere bruker betegnelsen inkluderende, det vil si om alle former for jødefiendtlighet fra antikken og frem til vår egen tid.

Andre anvender begrepet mer spesifikt, om den moderne, raseideologiske jødefiendtligheten som vokste frem i det 19. århundret. Blant de sistnevnte avgrenses gjerne antisemittismen fra den religiøst begrunnede antijudaismen, som var dominerende frem til 1800-tallet.

Antisemittismen kan komme til uttrykk på ulike måter og med ulik grad av intensitet. Begrepet brukes om alt fra kulturelle forestillinger om jøder til direkte trakassering, segregering og voldelig forfølgelse.

Sosiologen Helen Fein (1934–2022) karakteriserer antisemittismen som en vedvarende struktur av fiendtlige holdninger og handlinger som er rettet mot jøder som kollektiv. Antisemittismen kan ifølge Fein komme til uttrykk som holdninger hos individer, som myter, ideologi, folklore og billedbruk i kulturen og som handlinger – juridisk diskriminering, politisk mobilisering mot jødene og kollektiv eller statlig vold.

Historisk bakgrunn

Jødehets i Norge under andre verdenskrig
/NTB Scanpix.
Le roi Rothschild
Den moderne antisemittismen bygger blant annet på en konspirasjonsteori om at jødene arbeider for å få verdensherredømme. Le roi Rothschild («kongen Rothschild»), fransk karikatur fra 1898 av et medlem av den jødiske bankierfamilien Rothschild med verden i sine hender.
Av .

Negative forestillinger om jøder og jødedommen har lange historiske røtter i Europa. I middelalderen og i den tidligmoderne periode hadde fiendtligheten først og fremst et religiøst utgangspunkt, og betegnes gjerne som antijudaisme. Den kristne antijudaismen ga seg utslag i diskriminering, stigmatisering og segregering, og eskalerte i bestemte historiske situasjoner – særlig i krisetider – også til voldelige forfølgelser.

Mot slutten av 1800-tallet fikk agitasjonen mot jødene fornyet styrke. Den antisemittiske agitasjonen bygde videre på bildet av jøden som en undergravende fiende, og de tradisjonelle kristne klisjeene om jødene levde videre blant sentrale grupper i samfunnet – særlig innenfor kirken. Samtidig ble de religiøse forestillingene supplert, bearbeidet og til dels erstattet med raseideologisk og nasjonalistisk tankegods.

Antisemittismen ga seg i 1800-årene utslag i organiseringen av politiske forbund og partier, i antijødiske massemobiliseringer og utløste i enkelte områder pogromer. I mellomkrigstiden gjennomgikk agitasjonen mot jødene en radikalisering. Sitt mest ekstreme uttrykk fikk den moderne antisemittismen i den nasjonalsosialistiske bevegelsen i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eriksen, Trond Berg, Håkon Harket og Einhart Lorenz: Jødehat: antisemittismens historie fra antikken til i dag, 2005.
  • Katz, Jacob: From Prejudice to Destruction. Anti-Semitism, 1700–1933, 1980.
  • Poliakov, Léon: The History of Anti-Semitism, Bind 1–4, 1973–1976.

Kommentarer (6)

skrev SAED KARAWI

Hei, Mener at det kunne ha blitt forklart hva semittisme er. Siden semittisme er en rase :"Arameere,Fønikere, Hebreere, Kanaanere, senere filister ...." og at anti-semittisme i dag assosieres spesifikt til jøder. Men anti-semittisme kan være også kritisering av hvilket av som helst av disse. :)

skrev Vibeke Kieding Banik

Hei, jeg ser logikken i argumentet ditt. Men utgangspunktet for begrepet er Marrs egen definisjon og på den tiden var jøder i fokus. Derfor er begrepet antisemittisme fortsatt i dag forbeholdt jøder og ikke av de andre gruppene du nevner. Dette er det enighet om i forskningen, og ikke minst vil du se at dette også er vanlig i andre leksika.

skrev Anne Synnøve Simensen

Hei! Jeg er enig med Jonas (se over) i at ordet "semittisme" og "anti-semittisme" bør forklares. For øvrig lurer jeg på hva "pogromer" er? Det står ikke i artikkelen :-)

svarte Vibeke Kieding Banik

hei, hele denne artikkelen er en forklaring på hva antisemittisme er og hva det ikke er. At grupper kan ha semittisk opprinnelse språkmessig, holder ikke for at de kan bli utsatt for antisemittisme. Dette er det enighet om blant forskere. Ordet "semitisme" eksisterer ikke.
Når det gjelder pogromer, skal jeg lenke opp til forklaringen som gis et annet sted i SNL. Fint at du påpekte dette!

svarte Anne Synnøve Simensen

Hei Vibeke, det er mulig at jeg uttrykte meg utydelig i det første spørsmålet, jeg mente hva ordet "antisemittisme" betyr helt konkret ( hvor det kommer fra, betydning, etymologi). Takk for at du lenker til forklaring av pogromer!

svarte Vibeke Kieding Banik

ah! Det ligger i W Marrs motstand mot "semitter" (les jøder) og det at han da betegnet seg selv som antisemitt av den grunn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg