Faktaboks

Rudolf Hess

Rudolf Walter Richard Heß

Født
26. april 1894, Alexandria, Khedivatet Egypt (nå Egypt)
Død
17. august 1987, Spandau, Vest-Tyskland (nå Tyskland)
Rudolf Hess
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0
Rudolf Hess

Rudolf Hess. Foto fra 1938.

Av /NTB Scanpix ※.

Rudolf Hess var en tysk nazistisk politiker.

Hess sluttet seg i 1920 til NSDAP. Etter det mislykkede kuppforsøket i 1923 ble han fengslet sammen med Hitler på festningen Landsberg. I 1925 ble Hess Hitlers privatsekretær og etter maktovertagelsen i 1933 ble han hans stedfortreder. Ved utbruddet av andre verdenskrig i 1939 oppnevnte Hitler Hess som etterfølger nr. 2 (etter Hermann Göring). I mai 1941 fløy Hess alene til Skottland, hvor han hoppet ut i fallskjerm. Hensikten var å forsøke å få i stand forsoning mellom Storbritannia og Tyskland før det tyske angrepet på Sovjetunionen.

Hess ble internert og stilt for krigsforbryterdomstolen i Nürnberg. I 1946 ble han dømt til livsvarig fengsel. Han ble sittende som den siste av de tyske krigsforbryterne i Spandau-fengselet i Vest-Berlin. Sovjetunionen avviste forslag om frigivelse. Hess begikk selvmord i fengselet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg