Vest-Tyskland

Berlinmuren var et symbol på delingen av Tyskland. I november 1989 ble muren åpnet, og i løpet av 1990 mesteparten av muren revet. Her er soldater fra både Vest- og Øst-Tyskland i gang med rivingen, 11. november 1989.
Av .

Vest-Tyskland var fra 1949 til 1990 vanlig navn på Forbundsrepublikken Tyskland (Bundesrepublik Deutschland). I 1990 ble Vest-Tyskland gjenforent med Øst-Tyskland (DDR).

Opprettelsen

Vest-Tyskland ble grunnlagt 23. mai 1949 på det området av Tyskland som siden 1945 hadde vært okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike. Opprettelsen innebar at Tyskland ble delt, men landet vedtok en grunnlov med et forord som oppfordret til gjenforening av forbundsrepublikken og de delene av Tyskland som var okkupert av Sovjetunionen, og som kort tid etter ble til staten DDR. Grunnloven slår fast at forbundsrepublikken er en demokratisk føderalstat. 14. august 1949 holdt den nye staten sitt første valg. Bonn ble gjort til hovedstad i den nyopprettede staten.

Innbyggere

Da forbundsrepublikken ble opprettet, hadde den omlag 50 millioner innbyggere. Da Tyskland ble gjenforent i 1990, hadde landet mer enn 60 millioner innbyggere. Årsaken til denne store befolkningsøkningen var i hovedsak innvandring, både fra DDR og fra andre land.

Stat og grunnlov

Den tyske grunnloven gir landet fem faste forfatningsorganer:

  • Forbundsdagen er det høyeste folkevalgte organet i forbundsrepublikken Tyskland.
  • Forbundskansleren er landets regjeringssjef, og blir valgt av forbundsdagen.
  • Forbundsrådet (Bundesrat) sikrer delstatenes makt i den føderalistiske staten. Bundesrat er satt sammen av representanter fra delstatsregjeringene, og har innflytelse over lovgivningen, forvaltningen og over EU-saker.
  • Forbundsdagspresidenten er landets statsoverhode, og blir valgt for en periode på fem år av gangen.
  • Forfatningsdomstolen skal sikre at prinsippene i grunnloven blir overholdt. Denne domstolen tar bare stilling til saker som gjelder grunnloven. Den fungerer dermed ikke som landets høyesterett.

Gjenforeningen

3. oktober 1990 ble DDR innlemmet i forbundsrepublikken Tyskland. Gjenforeningen ble gjort gjennom bruk av artikkel 23 i grunnloven. Den slo fast at «andre deler av Tyskland», noe som i praksis betydde DDR-området, kunne slutte seg til forbundsrepublikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Synne Hollås

Hei, vet du hva arealet til Vest-Tyskland var da det ble opprettet i 1949?

skrev Astrid Sverresdotter Dypvik

Hei, og beklagar seint svar, eg har mammapermisjon og får ikkje tatt alt så raskt som eg burde. Eg har leita etter svar på spørsmålet ditt, men har førebels ikkje funne det ut. Men det skal ikkje vere så vanskeleg å finne ut. Eg skal prøve å få tatt rede på det og ta det inn i artikkelen så snart som mogleg.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg