Faktaboks

Sylvi Listhaug
Født
25. desember 1977, Ålesund
Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug
Av /Regjeringen.

Sylvi Listhaug er en norsk politiker fra Fremskrittspartiet. Fra 2021 er hun partileder og parlamentarisk leder.

Listhaug var byråd i Oslo, deretter rådgiver i PR-bransjen, før hun i 2013 ble statsråd i Erna Solbergs regjering. Hun trakk seg fra statsrådsposten 20. mars 2018, før Stortinget skulle behandle et mistillitsforslag mot henne, men kom tilbake i regjeringen våren 2019 og satt til Fremskrittspartiet trakk seg fra regjeringen i januar 2020.

Listhaug er stortingsrepresentant for Møre og Romsdal siden 2017.

Høsten 2018 ble hun konstituert som første nestleder i Frp etter at Per Sandberg trakk seg, og hun ble valgt til nestleder på landsmøtet i 2019. Etter at Siv Jensen trakk seg tilbake fra politikken i 2021, ble Sylvi Listhaug nærmest utpekt av Jensen som sin etterfølger, og hun ble valgt til ny partileder på landsmøtet i 2021. Hun overtok også etter Jensen som parlamentarisk leder 2021.

Ved valget 2021 gikk Frp tilbake med 3,5 % og bidro til at høyresiden tapte valget. På tross av tilbakegangen gjorde Listhaug en god velgkamp og fikk mye av æren for at tilbakegangen ikke ble større.

Statsråd

Listhaug var landbruks- og matminister fra 2013 til 2015, da hun fikk en nyopprettet statsrådstilling som innvandrings- og integreringsminister og overtok ansvaret for innvandringsområdet i Justisdepartementet, samt integreringsområdet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. I 2018 ble hun justisminister og mistet samtidig ansvaret for integreringspolitikken. Tittelen hennes fra 17. januar 2018 var justis-, beredskaps- og innvandringsminister før hun gikk av i mars samme år. Etter at hun hadde sittet på Stortinget et drøyt år, kom hun tilbake i regjeringen i mai 2019 som eldre- og folkehelseminister. I desember 2019 overtok hun som olje- og energiminister, men satt bare en måneds tid før Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen.

Sylvi Listhaug fikk fra første dag som statsråd stor oppmerksomhet, og mye kritikk, fordi hun bestemte seg for å hemmeligholde listen over kunder hun hadde hatt i stillingen som seniorrådgiver i rådgivningsselskapet First House. Den ble imidlertid overlevert til departementsråden, som skulle påse at det ikke oppsto habilitetskonflikt som statsråd.

Hun ble som landbruksminister møtt med skepsis fra store deler av landbruksmiljøet, både på grunn av utfordrende karakteristikker om norsk landbruk før hun ble statsråd, og ikke minst fordi hun på vegne av Frp og regjeringen ønsket kraftig kursendring i sentrale deler av gjeldende landbrukspolitikk.

Som justis- og innvandringspolitiker ble Sylvi Listhaug en rød klut for Arbeiderpartiet og de øvrige opposisjonspartiene. Et innlegg hun skrev på Facebook 9. mars 2018 ble hennes bane som statsråd. Listhaug reagerte på at stortingsopposisjonen gikk imot et forslag fra Høyre og Frp om å la Justisdepartementet frata statsborgerskapet fra personer som ble mistenkt for å være en trussel mot rikets sikkerhet. «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», var ordene hun brukte i Facebook-innlegget.

Innlegget ble oppfattet som ufint og sårende, særlig i arbeiderpartikretser på bakgrunn av terrorangrepene 22. juli 2011. Listhaug beklaget senere og ba om unnskyldning, men samtlige opposisjonspartier uttrykte likevel mistillit til henne. Hun gikk av 20. mars 2018.

Listhaug er kjent som en frittalende politiker, men som samtidig har stor gjennomføringsevne. Det ble i partiet stilt store forventninger til henne som ny innvandrings- og integreringsminister. I det politiske miljø ellers møtte hun tidlig mye motstand. Den dreide seg både om hennes personlige stil og retorikk og om reell politisk uenighet.

Øvrig bakgrunn

I årene 2001 til 2011 hadde Listhaug politiske heltidsstillinger, først som politisk rådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe i 2001 til 2004, deretter som byrådssekretær for velferd og sosiale tjenester i Oslo i 2004 og 2005. Listhaug var byråd for velferd og sosiale tjenester fra 2006 til 2010, og byråd for helse og eldreomsorg i 2010 og 2011. Hun arbeidet som seniorrådgiver i First House i perioden 2012 til 2013.

Sylvi Listhaug var medlem av FpUs sentralstyre i 2002 til 2006 og er medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre siden 2005.

Hun var vararepresentant til Stortinget for Møre og Romsdal i 2001 til 2009 og for Oslo i 2009 til 2013. Siden 2017 er hun valgt stortingsrepresentant for Møre og Romsdal.

Sylvi Listhaug er odelsjente og oppvokst i Ørskog kommune, Møre og Romsdal, og er utdannet adjunkt fra Høgskulen i Volda i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg