Sylvi Listhaug er en norsk politiker fra Fremskrittspartiet. Listhaug var byråd i Oslo, deretter rådgiver i PR-bransjen, før hun i 2013 ble statsråd i Erna Solbergs regjering.

Listhaug var landbruks- og matminister fra 2013 til 2015, da hun fikk en nyopprettet statsrådstilling som innvandrings- og integreringsminister og overtok ansvaret for innvandringsområdet i Justisdepartementet samt integreringsområdet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Sylvi Listhaug er odelsjente og oppvokst i Ørskog kommune, Møre og Romsdal, og er utdannet adjunkt fra Høgskulen i Volda i 2000.

Sylvi Listhaug fikk fra første dag som statsråd stor oppmerksomhet, og mye kritikk, fordi hun bestemte seg for å hemmeligholde listen over kunder hun hadde hatt i stillingen som seniorrådgiver i rådgivningsselskapet First House. Den ble imidlertid overlevert til departementsråden, som skulle påse at det ikke oppsto habilitetskonflikt som statsråd.

Hun ble som landbruksminister møtt med skepsis fra store deler av landbruksmiljøet, både på grunn av utfordrende karakteristikker om norsk landbruk før hun ble statsråd, og ikke minst fordi hun på vegne av Frp og regjeringen ønsket kraftig kursendring i sentrale deler av gjeldende landbrukspolitikk.

Hun er kjent som en frittalende politiker, men som samtidig har stor gjennomføringsevne, og det ble stilt store forventninger til henne som ny innvandrings- og integreringsminister. Her har hun fått mye støtte i asyl- og innvandringspolitikken, men hun har også møtt mye motstand. Motstanden har vel så mye dreid seg om hennes personlige stil og retorikk som reelt politisk innhold. 

I årene 2001–2011 hadde Listhaug politiske heltidsstillinger, først som politisk rådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe 2001–2004, deretter som  byrådssekretær for velferd og sosiale tjenester i Oslo 2004–2005. Listhaug var byråd for velferd og sosiale tjenester 2006–2010, og byråd for helse og eldreomsorg 2010–2011. Hun arbeidet som seniorrådgiver i First House i perioden 2012–2013.

Sylvi Listhaug var medlem av FpUs sentralstyre 2002–2006 og er medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre siden 2005.

Hun var vararepresentant til Stortinget for Møre og Romsdal 2001–2009 og for Oslo 2009–2013. Siden 2017 er hun valgt stortingsrepresentant for Møre og Romsdal

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.