Nedsatt funksjonsevne

Norges Handikapforbund tester tilgjengeligheten for personer med nedsatt funksjonsevne i Oslo sammen med daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i 2007.

Av /NTB Scanpix.
Førerhund og stokk
Å være synshemmet er et eksempel på nedsatt funksjonsevne. Mange synshemmede har nytte av hjelpemidler som førerhund og stokk.
Av /NTB Scanpix.

Nedsatt funksjonsevne eller funksjonsnedsettelse er individuelle forhold som bidrar til at funksjonshemning kan oppstå. Nedsatt funksjonsevne kan være tap av, eller skade på, en kroppsdel eller en sansefunksjon, for eksempel syn.

Funksjonsnedsettelse deles gjerne inn etter diagnosegrupper, som for eksempel utviklingshemming, Cerebral Parese eller ADHD.

Vurdering av funksjonsevne

Funksjonsevne er gjerne statistisk definert; «Er personens funksjonsevne over eller under det som kan forventes av en person i den alder i dette samfunnet?»

For eksempel vil en 50 år gammel person med mildt redusert gangfunksjon regnes som en person med funksjonsnedsettelse, mens en 90 år gammel person med identisk gangfunksjon neppe vil regnes som en person med funksjonsnedsettelse.

Mennesker har ulike funksjonsevner og funksjonsnedsettelser. De forskjellige gruppene i kategorien kan være alt fra veldig store (som revmatikere) til svært små (som sjeldne genetiske tilstander). Blant hovedgruppene kan nevnes:

Lovregulering

Likestillings- og diskrimineringsloven, sist endret i 2018, forbyr diskriminering på grunnlag av funksjonsnedsettelse. Paragraf 6 slår fast at forbudet mot diskriminering omfatter «diskriminering på grunn av eksisterende, antatte, tidligere eller fremtidige forhold». Forbudet omfatter også diskriminering på grunn av tilknytning til en annen person. Dette betyr at det er forbudt å diskriminere en person som står i en relasjon til en person med funksjonsnedsettelse.

Formålet med loven er å fremme likestilling og hindre diskriminering. Loven stiller krav om universell utforming i §§ 17–19, individuell tilrettelegging i §§ 20–23, og aktivt arbeid for likestilling i §§ 24–26.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg