hatkriminalitet

Artikkelstart

Hatkriminalitet, straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av negative holdninger eller fordommer til en persons faktiske eller oppfattede hudfarge, etnisitet, religion, seksuelle orientering, kjønnsuttrykk og/eller nedsatte funksjonsevne.

I 2015 registrerte politiet 33 anmeldelser av kriminelle handlinger på bakgrunn av seksuell orientering. I 2017 var det registrert tilsammen 459 anmeldelser av hatkriminalitet.

I straffeloven 2005 kriminaliseres direkte hatefulle ytringer, eller diskriminerende handlinger etter § 185 og § 186. I tillegg vil en rekke andre ordinære straffebud, så som kroppskrenkelse, trusler og skadeverk kunne vurderes som grove når de er begrunnet i hatkriminalitet. Dermed vil en strengere strafferamme kunne anvendes. Straffeloven § 77 fastsetter at slike motiver hos en gjerningsmann skal kunne anvendes som et straffskjerpende moment innenfor strafferammen ved alle typer lovbrudd.

Lovbrudd som kan rubriseres som hatkriminalitet er ett av totalt bare seks rettsområder som bestemmes som prioritert fra Riksadvokatens side for alle politimyndigheter gjennom Mål og prioriteringsrundskriv for straffesaksbehandlingen senest fra februar 2018.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg