At noe har legitimitet vil si at det er bredt akseptert, enten fordi det er godkjent i lov eller fordi det av andre grunner anses rettmessig eller rettferdig. Ofte kan det som har sterk støtte i folkemeningen bli ansett som legitimt, selv om det ikke alltid vil gjelde.

Faktaboks

Uttale
legitimitˈet
Etymologi
Avledet fra latin leges, flertall av lex (lov).
Også kjent som

lovlighet, rettmessighet, lovlige tronfølgerkrav.

I et monarki der kongemakten er arvelig, er det et vesentlig krav at et barn som utpekes til tronarving også virkelig er rettmessig (legitimt) medlem av slekten. Dette er sjelden et problem i moderne tid, men var ofte stridsemne i historisk tid, særlig de ganger en regjerende monark ikke selv hadde barn.

Sosiologen Max Weber kopler makt og autoritet gjennom begrepene legitimitet og legitimering. Som Weber ser det, har den person makt som har mulighet til å sette sin vilje igjennom i en sosial relasjon selv under motstand. Autoritet er ifølge Weber det samme som legitimert makt, en «plikt til å adlyde» som ikke vekker motforestilling, fordi den anses rettmessig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg