Faktaboks

FNs miljøprogram
Etymologi

eng – United Nations Environmental Programme

Uttale
invˈaiənmənt prˈougræm
Logo til FNs miljøprogram
Skulptur av plastsøppel
En stor skulptur av en vannkran som det renner plastflasker fra. Alle flaskene er plukket opp i nabolaget Kibera under FNs miljømøte på UNEPs hovedkontor i Nairobi, Kenya i i mars 2022, der det ble diskutert et bindende rammeverk for å håndtere plastforsøpling.
Av /AP.

FNs miljøprogram (UNEP) er en FN-organisasjon som ble opprettet i 1973 som et direkte resultat av FNs miljøvernkonferanse i Stockholm 1972.

Organisasjonen leder FNs miljøarbeid og trekker opp retningslinjer for internasjonalt samarbeid i natur- og miljøvernspørsmål og tjener som rådgivende og koordinerende organ på området. UNEP regnes som den verdensledende miljømyndigheten og omtales som FNs hovedorgan for klima- og miljøspørsmål.

Oppgaver

  • Vurderer og følger med på globale, regionale og nasjonale miljøforhold og trender.
  • Utvikler og følger opp internasjonale og nasjonale miljøavtaler og konvensjoner.
  • Styrker og rådgir institusjoner for bedre miljøstyring.
  • Bistå landene til å nå FNs bærekraftsmål, og overvåke utviklingen.

Organisasjonen har vært ledende når det gjelder å framskaffe vitenskapelig kunnskap og informasjon om klodens miljøforhold. De har etablert et eget nettverk og samarbeid med regionale og globale forskningsinstitusjoner, inkludert et nettverk for «Global and Regional Intergrated Data» (GRID), og har også utviklet et globalt miljøovervåkningssystem (GEMS).

I 1988 etablerte UNEP og Den meteorologiske verdensorganisasjonen (WMO) FNs klimapanel IPCC , som har blitt det rådende organet for innsamling og vurdering av jordens klimaendringer.

UNEP har også lagt mange av premissene for etableringen av FNs ressurspanel (2007), og la til rette for etableringen av FNs naturpanel (IPBES, 2012), som i likhet med klimapanelet er uavhengige vitenskapspanel med administrativ støtte fra UNEP. Alle disse FN organene (panelene) utarbeider omfattende synteserapporter og gir forlag til nødvendig politikkuforming for å styrke bærekraftig ressursutnyttelse (sirkulær økonomi) og bevare klima og naturmangfold.

Sekretæriat for konvensjoner

UNEP har ansvaret for oppfølging av flere internasjonale miljøkonvensjoner, blant annet om handel med truede dyrearter (CITES), biomangfoldkonvensjonen (CBD), klimakonvensjonen og konvensjonen til vern av ozonlaget. De er også sentrale for å følge opp og sammenstille landenes rapportering av de miljømessige bærekraftsmål til FN fram mot 2030, og rådgi FNs generalforsamling i miljøspørsmål.

Organisering og norske bidrag

UNEP har hovedkontor i Nairobi i Kenya, med flere regionale og nasjonale kontor rundt om i verden. Generaldirektør siden 2019 er den danske utviklingsøkonomen Inger Andersen. Nordmannen Erik Solheim var generaldirektør fra 2016 til 2018. Norge gir betydelig støttet til UNEP over bistandsbudsjettet (vært blant de 15 største bidragsyterne i flere år), og bidrar også med fageksperter til flere utredninger og prosjekter i regi av UNEP. Norge ved klima- og miljøminister Espen Barth Eide, ledet FNs miljøforsamling (UN Environment Assembly - UNEA-5) i perioden 2020-2022. Over lengre tid har også den norske ambassaden i Nairobi vært aktive i UNEPs arbeid, med egen miljøråd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg