FNs miljøprogram - UNEP

FNs miljøvernprogram ble opprettet 1973 som et direkte resultat av FNs miljøvernkonferanse i Stockholm 1972.

Faktaboks

uttale:
 invˈaiənmənt prˈougræm
etymologi:

eng – United Nations Environmental Programme

Organisasjonen leder FNs miljøarbeid og trekker opp retningslinjer for internasjonalt samarbeid i natur- og miljøvernspørsmål og tjener som rådgivende og koordinerende organ på området.

Oppgaver

  • Vurderer og følger med på globale, regionale og nasjonale miljøforhold og trender.
  • Utvikler internasjonale og nasjonale miljøavtaler og konvensjoner.
  • Styrker og rådgir institusjoner for bedre miljøstyring.

Organisasjonen har vært ledende når det gjelder å framskaffe vitenskapelig kunnskap og informasjon om klodens miljøforhold. De har etablert et eget nettverk og samarbeid med regionale og globale forskningsinstitusjoner, inkludert et nettverk for «Global and Regional Intergrated Data» (GRID), og har også utviklet et globalt miljøovervåkningssystem (GEMS).

I 1988 etablerte UNEP og Den meteorologiske verdensorganisasjonen WMO FNs klimapanel IPCC , som har blitt det rådende organet for innsamling og vurdering av jordens klimaendringer.

UNEP har ansvaret for oppfølging av flere internasjonale miljøkonvensjoner, blant annet om handel med truede dyrearter, klimakonvensjonen og konvensjonen til vern av ozonlaget.

Organisering

UNEP har sete i Nairobi, Kenya, med flere regionale og nasjonale kontor rundt om i verden. Generaldirektør fra 2016 er Erik Solheim.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg