Administrativt delområde i datasystem eller datanettverk; ved innlogging på interne nettverk i bedrifter og organisasjoner oppgir man som regel domene i tillegg til brukernavn og passord.

På Internett brukes domene eller domenenavn om en organisasjons unike navn på Internett, for eksempel ibm.com eller telenor.no. De siste bokstavene i et domenenavn (her com og no) hører til et begrenset antall toppnivådomener. Disse faller i to grupper, de generiske som com (kommersielle foretak), net (nettverk) og org (ikke-kommersielle organisasjoner), og de nasjonale som no (Norge), se (Sverige) og as (Amerikansk Samoa).

Under toppnivådomener finnes underdomener eller kategoridomener for å samle organisasjoner med et bestemt fellesskap. Britiske bedrifter er samlet i underdomenet co.uk, mens norske idrettsorganisasjoner er samlet i kategoridomenet idrett.no.

Organisasjonen som er ansvarlig for at alle registrerte domenenavn er unike, er ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). ICANN akkrediterer domenenavn-registrarer, det vil si dem som skal forvalte og registrere domenenavn for ulike toppnivådomener. I Norge er Norid (Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn) registreringstjenesten for toppnivådomenet no.

Forvaltningen av domenenavn har vært plaget av domenepirater (eng. cybersquatter), det vil si personer eller grupper som registrerer domenenavn de ikke har noen tilknytning til. Regler vedtatt av flere land de siste årene tar sikte på å gjøre det vanskeligere og mindre attraktivt å registrere navn som åpenbart tilhører andre organisasjoner og bedrifter enn ens egen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.