domene - IT

Administrativt delområde i datasystem eller datanettverk; ved innlogging på interne nettverk i bedrifter og organisasjoner oppgir man som regel domene i tillegg til brukernavn og passord.

Faktaboks

Uttale
domˈene
Etymologi
av fransk ‘domaine’, fra latin ‘herredømme’

På Internett

På Internett brukes domene eller domenenavn om en organisasjons unike navn på Internett, for eksempel ibm.com eller telenor.no. De siste bokstavene i et domenenavn (her com og no) hører til et begrenset antall toppnivådomener. Disse faller i to grupper, de generiske som com (kommersielle foretak), net (nettverk) og org (ikke-kommersielle organisasjoner), og de nasjonale som no (Norge), se (Sverige) og as (Amerikansk Samoa).

Under toppnivådomener finnes underdomener eller kategoridomener for å samle organisasjoner med et bestemt fellesskap. Britiske bedrifter er samlet i underdomenet co.uk, mens norske idrettsorganisasjoner er samlet i kategoridomenet idrett.no.

Organisasjonen som er ansvarlig for at alle registrerte domenenavn er unike, er ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). ICANN akkrediterer domenenavn-registrarer, det vil si dem som skal forvalte og registrere domenenavn for ulike toppnivådomener. I Norge er Norid (Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn) registreringstjenesten for toppnivådomenet no.

Forvaltningen av domenenavn har vært plaget av domenepirater (eng. cybersquatter), det vil si personer eller grupper som registrerer domenenavn de ikke har noen tilknytning til. Regler vedtatt av flere land de siste årene tar sikte på å gjøre det vanskeligere og mindre attraktivt å registrere navn som åpenbart tilhører andre organisasjoner og bedrifter enn ens egen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg