Delfiner, pattedyrfamilie i ordenen hvaler (underorden tannhvaler). Familien omfatter 31 arter, eller omtrent halvparten av alle hvalarter. De fleste er små dyr med lengder mellom 1,5 og 4 m; spekkhoggeren kan imidlertid bli opptil 8 m, og veie over 5 tonn. Alle delfiner har en tydelig markert snute og ryggfinne. Neseborene løper sammen til en felles neseåpning like bak snuten. Neseåpningen ser ut som en månesigd med den konkave kanten forrest.

Delfinene bruker lyd både til kommunikasjon og til ekkolokalisering. Lydregisteret er stort, fra 0,25 kHz til 220 kHz. De kan læres opp til å utføre ganske kompliserte oppgaver, og hukommelsen er svært god. Delfinene har stor hjerne, men tettheten av nerveceller i hjernen er lav. Trolig brukes mye av hjernen til å bearbeide lydsignaler.

Delfinene finnes i alle havområder, og forekommer som regel i større eller mindre flokker. Den sosiale tilknytningen til flokken er oftest nokså løs. Noen arter holder til i tropiske og subtropiske farvann, andre i tempererte og kaldere havområder, mens atter andre er kosmopolitter.

Noen delfinarter er gjenstand for fangst, f.eks. grindhvalen, som har vært fanget ved Færøyene i flere hundre år. Flere millioner delfiner er i løpet av de siste tiår druknet i tunfisk-fiskernes nøter i havet utenfor vestkysten av Nord-Amerika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. september 2016 skrev Mari Walde

Jeg lurer på:
Går det an å trene opp delfiner til å redde mennesker som holder på å drukne?
Hvordan vil de trenes opp da?
Går det an å gjøre denne prosessen i Norge?

11. oktober 2016 svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Mari, det kan nok tenkes at det ville være mulig. Delfiner trenes i hvert fall til militære formål, noe du kan lese om her: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140328-navy-dolphin-sea-lion-combat-ocean-animal-science/
Jeg vet ikke mer om hvordan slik trening eventuelt ville skje, eller om det ville være praktisk gjennomførbart. Dessverre mangler vi for øyeblikket en fagansvarlig for emnet hvaler og seler.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.