Gekkoer (foto, på grein)

Gekkoer. Phelsuma sp.

Av /NTB Scanpix ※.

Gekkoer er en krypdyrfamilie i underordenen øgler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Gekkonidae

Den er utbredt og tallrik i alle varmere land, hvor den har spredt seg sammen med mennesker (i likhet med mus og rotter). Gekkoer blir sjelden over 30 centemeter lange. Tokay (latinsk navn: Gekko gecko) regnes som den største arten.

Gekkoer har plump legemsbygning og som regel korte ben og hale som lett kastes av i forsvarsøyemed. De har store øyne som, i likhet med slanger, er dekket av en gjennomsiktig hinne. De fleste artene har rue hefteskiver på undersiden av tærne, som gjør at de kan løpe på glatte vegger og på undersiden av tak. De legger noen få (ofte bare to) runde egg, med kalkskall. Tre slekter fra New Zealand føder unger.

Man kjenner til cirka 85 slekter og 800 arter. Det finnes sju europeiske arter. Blant annet er halvfingergekkoen (latinsk navn: Hemidactylus turcicus) og murgekkoen vanlige i middelhavslandene.

De skjuler seg ofte i menneskeboliger om dagen, og om natten driver de intens jakt på insekter, edderkopper med mer. De utrydder mange skadeinsekter og er således nyttedyr, men blir likevel ofte drept av uvitende mennesker som tror at de er giftige. Én slekt, flygegekkoer, har langs siden av kroppen en hudfold, som tjener som fallskjerm.

Navnet gekko er en etterligning av den lyden dyrene utstøter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gekkoer
Gekkonidae
Artsdatabanken-ID
169503
GBIF-ID
5666

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg