Faktaboks

Charles 3.

Charles III

norsk Karl 3.

fullt navn Charles Philip Arthur George

Charles, Prince of Wales (1958–2022)

Uttale
tʃa:lz
Født
14. november 1948, London, Storbritannia
Portrett av en mann i nålestripet dressjakke, hvit skjorte og blått og hvitmønstret slips. Håret er hvitt og grått og gredd bakover. Foto
Charles 3. er konge av Storbritannia og 14 andre land i Samveldet av nasjoner siden 2022. Foto fra 2019.
Charles
Av /NTB.
Kong Charles 3. av Storbritannia krones i Westminster Abbey, London, i 2023
Kong Charles 3. av Storbritannia krones i Westminster Abbey, London, i 2023
Av /NTB.

Charles 3. er Storbritannias konge siden 2022. Han er samtidig monark i 14 andre land i Samveldet av nasjoner. Han har vært gift med dronning Camilla siden 2005.

Charles er eldste sønn av dronning Elizabeth 2. og prins Philip. Han er storebror til prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.

Charles var i sitt første ekteskap (1981–1996) gift med prinsesse Diana. Hun var mor til begge Charles' barn, prins William og prins Henry (Harry). Hun ble svært folkekjær. Ekteskapet var turbulent og endte i skilsmisse, og året etter døde Diana i en bilulykke i Paris.

Charles overtok tronen ved moren Elizabeth 2.s død 8. september 2022. Han ble høytidelig utropt til konge ved en seremoni i London to dager senere. I britisk historie holder Charles dermed rekorden som eldste tronarving (73 år) og den som har vært tronarving lengst (70 år). Kroningen av Charles og Camilla som konge og dronning fant sted den 6. mai 2023 i Westminster Abbey.

Charles er internasjonalt kjent som en sterk forkjemper for natur- og miljøvern, og ivrig talsperson for tradisjonell arkitektur og byplanlegging.

Oppvekst og utdanning

Dronningens familie
Prins Charles som barn med søsteren, prinsesse Anne, og foreldrene, dronning Elizabeth 2. og prins Philip. Foto fra 1957.
Av /Library and Archives Canada.
Lisens: CC BY 2.0

Charles ble født den 14. november 1948. Charles' oppvekst var preget av at hans foreldre var mye fraværende og ofte ute på reise. Han fikk derfor et nært forhold til sin to år yngre søster Anne. Forholdet til brødrene Andrew og Edward har ikke vært like nært, ettersom Charles er 11 og 15 år eldre enn sine lillebrødre.

Charles fikk sin grunnutdanning på privatskoler i London, Hampshire og Skottland. Han avla avgangseksamen ved Gordonstoun School i 1967. Charles mistrivdes sterkt på den skotske kostskolen hvor hans far tidligere hadde vært elev. Senere studerte han arkeologi, antropologi og historie ved universitetet i Cambridge, samt et semester walisisk språk og kultur ved University College of Wales. Han ble Bachelor of Arts i 1970 og dermed den første britiske tronarving som hadde oppnådd en akademisk grad.

Charles gjennomgikk flygeropplæring (småfly og jetfly) i det britiske flyvåpenet, men hans militære hovedinnsats var i sjøforsvaret, der han også fikk opplæring som helikopterflyger og tjenestegjorde på flere marinefartøyer i årene 1971–1976. Han holdt pilotkunnskapene ved like og satt selv ved spakene ved flere anledninger inntil han i 1994 var med på en buklanding i Skottland. Charles har siden 2012 rang som feltmarskalk i den britiske hæren, admiral i marinen og air marshal i flyvåpenet.

Familie

Diana og Charles på bryllupsdagen
Prins Charles og Diana på balkongen av Buckingham Palace i London, på deres bryllupsdag 29. juli 1981.
Diana og Charles på bryllupsdagen
Av /Scanpix.

I 1981 giftet Charles seg med Lady Diana Spencer, som var datter av den 8. jarl Spencer. Ekteskapet var turbulent. Diana ble raskt ble mer populær enn Charles blant mediefolk og menigmann. Aldersforskjellen på 12 år, samt ulike interesser bidro til at paret ikke hadde spesielt mye til felles. Begge innledet forhold utenfor ekteskapet. De ble separert i 1992 og skilt i 1996.

Charles har to barn fra sitt første ekteskap, prinsene William (født 1982) og Henry (Harry, født 1984).

I 1980 kjøpte hertugdømmet Cornwall residensen Highgrove House i Gloucestershire. Charles brukte mye tid på å innrede landstedet, og særlig hagen. Ettersom eiendommen tilhører hertugen av Cornwall, overtok William kontroll over godset da hans far besteg tronen i 2022.

Etter Dianas død i en trafikkulykke i Paris i 1997 gjenopptok Charles i full offentlighet sitt kjærlighetsforhold med ungdomskjæresten Camilla Parker Bowles. De giftet seg i 2005, og Camilla fikk tittelen hertuginne av Cornwall. Etter Charles' tronbestigelse har hun tittel av dronning(-gemalinne) (queen consort).

Tronarving

Zimbabwe

I april 1980 ble den tidligere britiske kolonien Sør-Rhodesia til den selvstendige staten Zimbabwe. Under høytideligheten i Salisbury (som byttet navn til Harare) møttes (fra venstre): Charles, prinsen av Wales, statsminister Robert Mugabe, partilederen Joshua Nkomo og den britiske utenriksminister Lord Carrington. De står under maleriet av Cecil Rhodes, som gav sitt navn til kolonien.

Av /NTB Scanpix ※.
Den britiske kongefamilien
Den britiske kongefamilien fotografert i forbindelse med dronning Elizabeths platinajubileeum (70 år som dronning) i 2022. Foran fra venstre: Camilla, hertuginne av Cornwall, Charles, prins av Wales, dronning Elizabeth og prins Williams barn George, Charlotte og Louis. Bak: William, hertug av Cambridge, og Catherine, hertuginne av Cambridge.
Den britiske kongefamilien
Av /NTB.

Som dronningens eldste sønn ble Charles automatisk tronarving ved morfaren Georg 6.s død i 1952.

Tronarvingens tradisjonelle titler som prins av Wales og jarl av Chester fikk han i 1958, men innsatt i denne verdigheten ble han først 11 år senere. 1. juli 1969 ble han kronet av dronningen i en seremoni på Caernarfon slott i Wales, med en åttetakket bøylekrone som var spesiallaget for anledningen. Som forberedelse til selve seremonien hadde Charles et opphold ved universitetet i Aberystwyth for å lære seg det walisiske språket.

Som tronarving bar han også titlene:

I kraft av sine adelstitler hadde Charles også rett til et sete i overhuset i det britiske parlamentet. Siden slutten av 1600-tallet har det ikke vært vanlig for medlemmer av kongehuset å benytte seg av denne retten i noen særlig grad. Charles inntok sitt sete i forsamlingen første gang i 1970 og holdt sin jomfrutale der i 1974. Han ledsaget sine foreldre til de årlige åpningsseremoniene. I mai 2022 stod han selv for den høytidelige åpningen på dronningens vegne.

Representasjonsoppgaver, som også omfatter offisielle besøk i utlandet, har det vært mange av i Charles’ liv som tronarving. Hans første offisielle utenlandsoppdrag fant sted i 1967, da han var dronningens representant ved en minnegudstjeneste for den australske statsministeren Harold Holt, som forsvant under en svømmetur. Siden den gang har han besøkt nær 120 land og territorier på oppdrag for kongehuset. Representasjonsoppdragene har også vært mange hjemme i Storbritannia.

Beskytterskap og engasjementer

Som prins av Wales har Charles i årenes løp påtatt seg beskytterskap eller vervet som ærespresident for mer enn 400 ulike organisasjoner, institusjoner og arrangementer, alt fra universiteter og veldedige organisasjoner til lokale landbruksselskaper og festivaler.

Mange av beskytterskapene knytter seg til hans personlige interesser innenfor natur- og miljøvern, økologisk landbruk, arkitektur og byplanlegging. Han var blant annet medstifter (sammen med blant andre nordmennene Petter Olsen og Audun Engh) av det internasjonale nettverket International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism (INTBAU), som arbeider for å fremme tradisjonell byggeskikk og arkitektur og menneskevennlig byplanlegging, og han er nettverkets høye beskytter. I 1989 ga Charles ut boken A Vision of Britain, hvor han la frem sitt syn på arkitektur. Boken var basert på en dokumentarserie sendt på BBC året før, hvor Charles ble intervjuet om ulike bygninger i Storbritannia. Bydelen Poundbury i Dorchester er bygd etter de prinsipper for god byggeskikk som han forfektet: en retur til landlige landsbyer preget av lave hus og harmonisk byggestil. Charles har fått mye ros for å være forut for sin tid, men han har også blitt kritisert for å ha et idealistisk syn på byplanlegging som ikke er realistisk med tanke på å holde boligpriser nede og samtidig huse landets befolkning. Noe av den samme kritikken gjelder hans syn på økologisk matproduksjon, som mange oppfatter som mat for de rike, og som ikke kan dekke verdens matbehov. Charles er også opptatt av å bevare verdens skoger, men økologisk jordbruk i storskala, slik han ser for seg, vil også medføre stor grad av avskoging.

I 1976 opprettet Charles The Prince’s Trust, en stiftelse som arbeider for sårbare barn og unge. I perioden 2006–2016 støttet stiftelsen ulike tiltak i Storbritannia og andre land med til sammen 1,4 milliarder pund (omkring 16 milliarder kroner). Gjennom årene har over 825 000 unge mennesker fått støtte til å lære seg nye ferdigheter og skaffe seg arbeid. I 2005 slo stiftelsen seg sammen med 18 andre organisasjoner som Charles også er beskytter for i nettverket The Prince’s Charities.

Charles har ofte sett på seg selv som en veldedig entreprenør. Blant annet har salg av hans egne malerier brakt inn over 9 millioner pund til veldedige formål. Overskuddet fra salg av produkter fra Highgrove, som leveres til velrenommerte kjeder som Waitrose og Fortnum & Mason, går også til veldedige organisasjoner.

Noen av Charles’ engasjementer har vært omstridte, som for eksempel hans støtte til ulike initiativ innenfor alternativ medisin, blant annet homeopati. Stiftelsen Foundation for Integrated Health (FIH), som prinsen opprettet i 1993 og som arbeidet for at alternative behandlingsformer skulle bli anerkjent i det offentlige britiske helsevesenet, ble nedlagt i 2010 etter at det ble avslørt alvorlige økonomiske misligheter i organisasjonen. Flere av organisasjonene har også vært kritisert for å ha mottatt store pengegaver fra arabiske givere, blant andre emiren av Qatar og familien bin Laden.

Som kronprins hadde Charles et stort behov for å vise seg som en mann med egne tanker og ideer, og at han var uredd for å fronte saker han mente var viktige. Hans bastante oppfatninger og til tider klønete uttalelser havnet i dårlig jord hos ulike institusjoner som, for eksempel, British Medical Association, Royal Institute of British Architects, det konservative partiet og den anglikanske kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bedell Smith, Sally (2017). Charles: The Misunderstood Prince. Milton Keynes: Penguin.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg