Charles 3.

Faktaboks

Charles 3.

Charles III

norsk Karl 3.

fullt navn Charles Philip Arthur George

Charles, Prince of Wales (1958–2022)

Uttale
tʃa:lz
Født
14. november 1948, London, Storbritannia
Charles
Charles 3. er konge av Storbritannia og 14 andre land i Samveldet av nasjoner siden 2022. Foto fra 2019.
Charles
Av /NTB.

Artikkelstart

Charles 3. er konge av Storbritannia og 14 andre land i Samveldet av nasjoner siden 2022.

Charles er eldste sønn av dronning Elizabeth 2. og prins Philip. Han ble utnevnt til Prince of Wales i 1958 og kronet i 1969. Som tronarving bar han også titlene hertug av Cornwall, hertug av Rothesay, jarl (greve) av Carrick, jarl av Chester, baron Renfrew og Lord of the Isles.

Ved moren Elizabeth 2.s død 8. september 2022 overtok Charles den britiske tronen. Han ble høytidelig utropt til konge ved en seremoni i London to dager senere. Ved sin tronbestigelse var Charles den eldste tronarving i britisk historie som hadde oppnådd kongeverdigheten, og samtidig den som hadde ventet lengst før han overtok (68 år).

Charles er internasjonalt kjent som en sterk forkjemper for natur- og miljøvern, og ivrig talsmann for tradisjonell arkitektur og byplanlegging.

Oppvekst og utdanning

Dronningens familie
Prins Charles som barn med søsteren, prinsesse Anne, og foreldrene, dronning Elizabeth 2. og prins Philip. Foto fra 1957.
Av /Library and Archives Canada.
Lisens: CC BY 2.0

Charles fikk sin grunnutdanning på privatskoler i London, Hampshire og Skottland. Etter avgangseksamen fra Gordonstoun i 1967 studerte han arkeologi, antropologi og historie ved universitetet i Cambridge, og et semester walisisk språk og kultur ved University College of Wales. Han ble Bachelor of Arts i 1970 og dermed den første britiske tronarving som hadde oppnådd en akademisk grad.

Charles gjennomgikk flygeropplæring (småfly og jetfly) i det britiske flyvåpenet, men hans militære hovedinnsats var i sjøforsvaret, der han også fikk opplæring som helikopterflyger og tjenstgjorde på flere marinefartøyer i årene 1971–1976. Han holdt pilotkunnskapene ved like og satt selv ved spakene ved flere anledninger inntil han i 1994 var med på en buklanding i Skottland. Charles har siden 2012 rang som feltmarsjall i den britiske hæren, admiral i marinen og luftmarsjall i flyvåpenet.

Familie

Diana og Charles på bryllupsdagen
Prins Charles og Diana på balkongen av Buckingham Palace i London, på deres bryllupsdag 29. juli 1981.
Diana og Charles på bryllupsdagen
Av /Scanpix.

I 1981 giftet Charles seg med den 13 år yngre Lady Diana Spencer, som var datter av den 8. jarl Spencer. Ekteskapet var turbulent, dels fordi Diana raskt ble mer populær enn Charles blant mediafolk og menigmann, men hovedsakelig fordi begge ektefeller inngikk hemmelige utenomekteskapelige forbindelser. De ble separert i 1992 og skilt i 1996.

Charles har to barn fra sitt første ekteskap – prinsene William, Prince of Wales, hertug av Cornwall og Cambridge (født 1982) og Henry (Harry), hertug av Sussex (født 1984).

Etter Dianas død i en trafikkulykke i Paris i 1997 gjenopptok Charles i full offentlighet sitt kjærlighetsforhold med ungdomskjæresten Camilla Parker Bowles. De giftet seg i 2005, og Camilla fikk tittelen hertuginne av Cornwall. Etter Charles' tronbestigelse har hun tittel av dronning(-gemalinne) (queen consort).

Tronarving

Zimbabwe

I april 1980 ble den tidligere britiske kolonien Sør-Rhodesia til den selvstendige staten Zimbabwe. Under høytideligheten i Salisbury (som byttet navn til Harare) møttes (fra venstre): Charles, prinsen av Wales, statsminister Robert Mugabe, partilederen Joshua Nkomo og den britiske utenriksminister Lord Carrington. De står under maleriet av Cecil Rhodes, som gav sitt navn til kolonien.

Av /NTB Scanpix ※.
Den britiske kongefamilien
Den britiske kongefamilien fotografert i forbindelse med dronning Elizabeths platinajubileeum (70 år som dronning) i 2022. Foran fra venstre: Camilla, hertuginne av Cornwall, Charles, prins av Wales, dronning Elizabeth og prins Williams barn George, Charlotte og Louis. Bak: William, hertug av Cambridge, og Catherine, hertuginne av Cambridge.
Den britiske kongefamilien
Av /NTB.

Som dronningens eldste sønn ble Charles automatisk tronarving ved morfaren Georg 6.s død i 1952. Tronarvingens tradisjonelle titler som prins av Wales og jarl av Chester fikk han i 1958, men innsatt i denne verdigheten ble han først 11 år senere. 1. juli 1969 ble han kronet av dronningen i en seremoni på Caernarfon slott i Wales, med en åttetakket bøylekrone som var spesiallaget for anledningen.

I kraft av sine adelstitler hadde Charles også rett til et sete i overhuset (House of Lords) i det britiske parlamentet. Det har siden slutten av 1600-tallet ikke vært vanlig for medlemmer av kongehuset å benytte seg av denne retten i noen utstrekning. Charles inntok sitt sete i forsamlingen første gang i 1970 og holdt sin jomfrutale der i 1974. Siden har han ledsaget dronningen og prins Philip til de årlige åpningsseremoniene, og i mai 2022 stod han selv for den høytidelige åpningen på dronningens vegne.

Den britiske tronarvingen har ellers ingen offisiell rolle i styringen av riket, men han/hun er som oftest medlem av the Privy Council (riksrådet) og fungerer for øvrig som monarkens fremste representant ved offisielle anledninger når denne ikke selv kan være til stede.

Slike representasjonsoppgaver, som også omfatter offisielle besøk i utlandet, har det vært mange av i Charles’ liv som tronarving. Hans første offisielle utenlandsoppdrag fant sted i 1967, da han var dronningens representant ved en minnegudstjeneste for den australske statsministeren Harold Holt, som forsvant under en svømmetur. Siden den gang har han besøkt nær 120 land og territorier i oppdrag for kongehuset. Representasjonsoppdragene har også vært mange hjemme i Storbritannia.

Beskytterskap og engasjementer

Som prins av Wales har Charles i årenes løp påtatt seg beskytterskap (patronage) eller vervet som ærespresident for mer enn 400 ulike organisasjoner, institusjoner og arrangementer, alt fra universiteter og veldedige organisasjoner til lokale landbruksselskaper og festivaler.

Mange av beskytterskapene knytter seg til hans personlige interesser innenfor natur- og miljøvern, økologisk landbruk, arkitektur og byplanlegging. Han var blant annet medstifter (sammen med blant andre nordmennene Petter Olsen og Audun Engh) av det internasjonale nettverket INTBAU (International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism), som arbeider for å fremme tradisjonell byggeskikk og arkitektur og menneskevennlig byplanlegging, og han er nettverkets høye beskytter.

I 1976 opprettet Charles The Prince’s Trust, en stiftelse som arbeider for sårbare barn og unge. I perioden 2006–2016 støttet stiftelsen ulike tiltak i Storbritannia og andre land med til sammen 1,4 milliarder pund (omkring 16 milliarder kroner). I 2005 slo stiftelsen seg sammen med 18 andre organisasjoner som Charles også er beskytter for i nettverket The Prince’s Charities.

Noen av Charles’ engasjementer har vært omstridte, som for eksempel hans støtte til ulike initiativ innenfor alternativ medisin, blant annet homeopati. Stiftelsen Foundation for Integrated Health (FIH), som prinsen opprettet i 1993 og som arbeidet for at alternative behandlingsformer skulle bli anerkjent i det offentlige britiske helsevesenet, ble nedlagt i 2010 etter at det ble avslørt alvorlige økonomiske misligheter i organisasjonen. Flere av organisasjonene har også vært kritisert for å ha mottatt store pengegaver fra arabiske kilder, blant andre emiren av Qatar og familien bin Laden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg