Islamisme, politisk ideologi som vil prege samfunnet med islamistiske verdier. I forskningslitteratur og media brukes begrepet parallelt med «fundamentalisme» og «politisk islam». Betegnelsen ble introdusert som et synonym til fundamentalisme av den franske dagsavisen Le Monde i 1980-årene.

Islamistisk ideologi ble utformet i Midtøsten og Sør-Asia i første halvdel av 1900-tallet (se Muslimbrødrene)

Felles for islamistiske bevegelser og politiske partier er at de har samfunnsbygging som overordnet mål. Karakteristisk er for det første tanken om å opprette «den islamske staten» – det vil si en stat hvor sharia, islamsk lov, legges til grunn for politisk, sosialt og kulturelt liv.

For det andre dominerer en skarp kritikk av Vestens politiske og kulturelle dominans og av den økonomiske verdensorden. «Det islamske alternativet» fremheves som en løsning i verdensmålestokk, og islamister vil hevde at islam står for et universelt gyldig, rasjonelt og utviklingsdyktig «system» eller «orden» (al-nizam al- islami ), åpenbart gjennom Koranen.

Mens islamistiske ideologer i det 20. århundret fremhevet statstanken, er dagens islamistiske ideologi i langt høyere grad rettet mot samfunn og familie. Ønsket er nå å danne politiske partier for å påvirke politikken - ikke nødvendigvis å skape en ny statsstruktur. Betegnelsen «post-islamisme» brukes gjerne om denne fasen og viser til en trend i utviklingen mer enn til en sammenhengende og revidert politisk-religiøs islamistisk ideologi. Dette gjelder både AKP-partiet i dagens Tyrkia og deler av Det muslimske brorskapet i Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. juni 2018 skrev Ole N Rød

Hvordan er det med rasimen i Islam - fra en islamist`s side ? Hvordan ville ikke troende eller annerledes troende bli behandlet etter islamsk Sharia lover ?
Likebehandling ?

14. mars svarte Mari Paus

Hei! Beklager at spørsmålet ditt har blitt liggende ubesvart. Om rasisme er et relevant begrep å bruke om islamisme/fundamentalistisk religion vet jeg ikke. Kanskje du kan finne noen svar i artikkelen om fundamentalisme i islam: https://snl.no/fundamentalisme_-_i_islam, fundamentalisme: https://snl.no/fundamentalisme og rasisme: https://snl.no/rasisme
Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.