islamisme

Artikkelstart

Islamisme er en politisk ideologi som vil prege samfunnet med islamistiske verdier. I forskningslitteratur og media brukes begrepet parallelt med «fundamentalisme» og «politisk islam». Betegnelsen ble introdusert som et synonym til fundamentalisme av den franske dagsavisen Le Monde i 1980-årene.

Faktaboks

Uttale
islamˈisme

Islamistisk ideologi ble utformet i Midtøsten og Sør-Asia i første halvdel av 1900-tallet (se Det muslimske brorskap)

Felles for islamistiske bevegelser og politiske partier er at de har samfunnsbygging som overordnet mål. Karakteristisk er for det første tanken om å opprette «den islamske staten» – det vil si en stat hvor sharia, islamsk lov, legges til grunn for politisk, sosialt og kulturelt liv.

For det andre dominerer en skarp kritikk av Vestens politiske og kulturelle dominans og av den økonomiske verdensorden. «Det islamske alternativet» fremheves som en løsning i verdensmålestokk, og islamister vil hevde at islam står for et universelt gyldig, rasjonelt og utviklingsdyktig «system» eller «orden» (al-nizam al- islami ), åpenbart gjennom Koranen.

Mens islamistiske ideologer i det 20. århundret fremhevet statstanken, er dagens islamistiske ideologi i langt høyere grad rettet mot samfunn og familie. Ønsket er nå å danne politiske partier for å påvirke politikken – ikke nødvendigvis å skape en ny statsstruktur. Betegnelsen «post-islamisme» brukes gjerne om denne fasen og viser til en trend i utviklingen mer enn til en sammenhengende og revidert politisk-religiøs islamistisk ideologi. Dette gjelder både AKP-partiet i dagens Tyrkia og deler av Det muslimske brorskapet i Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ole N Rød

Hvordan er det med rasimen i Islam - fra en islamist`s side ? Hvordan ville ikke troende eller annerledes troende bli behandlet etter islamsk Sharia lover ? Likebehandling ?

svarte Mari Paus

Hei! Beklager at spørsmålet ditt har blitt liggende ubesvart. Om rasisme er et relevant begrep å bruke om islamisme/fundamentalistisk religion vet jeg ikke. Kanskje du kan finne noen svar i artikkelen om fundamentalisme i islam: https://snl.no/fundamentalisme_-_i_islam, fundamentalisme: https://snl.no/fundamentalisme og rasisme: https://snl.no/rasisme Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg