Husayn ibn Ali

Faktaboks

Husayn ibn Ali
Uttale
hˈusayn ibn Ali
Født
626
Død
680
Slaget ved Karbala
Av / Brooklyn Museum.

Husayn ibn Ali, kalt Martyrenes fyrste, den tredje imam i sjiaislam; sønn av profeten Muhammads fetter, Ali Ibn Abu Talib, og datter, Fatima.

Historie

Da den onde Yazid, sønn av omayyade-kalifen Muawiya, overtok kalifverdigheten i 680, ble Husayn oppfordret av sine tilhengere i Kufa (Irak) om å lede opprøret mot ham. Husayn drog mot Kufa med et følge av familie og trofaste tilhengere. De ble omringet av Yazids hær ved Karbala-sletten (Irak), og deres lidelser varte i ti dager. Den 10. i måneden muharram stod det endelige slaget da Husayn og hans følge ble hugd ned.

Ashura-dagen

Sjiamuslimer minnes tragedien ved Karbala i en årlig ti dager lang sørgehøytid i måneden muharram der høydepunktet er Husayns dødsdag, Ashura-dagen ('den tiende dagen'). Husayns skjebne kaster lys over den rettferdiges lidelser i verden. Hans mot og offervilje er et forbilde for troende, og kampen ved Karbala symboliserer den evige kamp mot urett og ondskap.

Politiske tolkninger

I siste halvdel av 1900-tallet er politiske tolkninger av Husayns martyrium blitt stadig mer fremtredende. Husayns opprør mot Yazid er symbolet på de undertryktes opprør mot urettferdige regimer både i den muslimske og den vestlige verden.

I sufi-tradisjonen

Husayn er også en elsket skikkelse i sufi-tradisjonen, og flere sunnimuslimske grupper med røtter i sufisme markerer Husayns dødsdag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg