Sunniislam samler i dag det store flertallet muslimer. Selv om religionsstatistikken langt fra gir entydige svar, blir det antatt at sunniislam utgjør mellom 85 og 90 prosent av verdens muslimer. De fire største landene med sunniflertall er Egypt (om lag 99 prosent av egyptiske muslimer), Indonesia (om lag 99 prosent), Bangladesh (om lag 99 prosent) og Pakistan (om lag 85 prosent).
Sjiamuslimene er i flertall i fire land: Iran (hvor sjiaislam har vært statsreligion siden 1501), Irak (som har omkring 67 prosent), Aserbajdsjan (rundt 70 prosent), og Bahrain (trolig rundt 70 prosent). Både India og Pakistan har et betydelig antall sjiamuslimer, kanskje rundt 20 prosent, og disse seks landene omfatter til sammen 80 prosent av verdens sjiabefolkning. Mindre sjiaminoriteter er utbredt i Øst-Asia og i den vestlige verden (Europa, USA, Canada og Australia). (Tall fra PEW Research Center.)
Forholdet mellom de to trosretningene har vært skiftende. Sjiaminoriteter er ofte blitt – og blir fortsatt – diskriminert eller forfulgt, og historien gir tallrike eksempler på åpen konflikt og væpnet strid. Da Iran stod frem som en stormakt på 1500-tallet, ble sjia brukt for å samle folket til kamp mot det sunniislamske osmanske riket. I dag er konfesjonell tilhørighet del av maktkampen i Midtøsten.
Historien gir samtidig en rekke eksempler på dialog og samarbeid, og i lange perioder har sunni- og sjiamuslimer kunnet leve fredelig side om side. Det drives i dag en omfattende indremisjon fra både sunni- og sjiahold, og konversjoner mellom de to trosretningene forekommer. Ekteskap mellom sunni- og sjiamuslimer forekommer også, men er som regel sett ned på.
Karakteristiske forskjeller mellom de to trosretningen er som følger:
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.