Ennahda er en politisk bevegelse og parti i Tunisia, som ble det største partiet i den nye grunnlovgivende forsamlingen i Tunisia etter valget i oktober 2011. Ennahda er en etterfølger etter Mouvement de tendance islamique (MTI), etablert i 1981 av Rachid Ghannouchi og Abdelfarah Mourouh.

Faktaboks

Etymologi
enn-’ah-da, al-nahda
Også kjent som

arabisk: ḥarakat en-nahḍa, harakat al-nahda

fransk: Mouvement de la Renaissance

Ennahda ble utsatt for omfattende forfølgelse på 1990-tallet, etter at uavhengige kandidater som støttet partiet oppnådde cirka 13 prosent av stemmene, som det nest største etter regjeringspartiet. Det var ikke legalisert som opposisjon under det tunisiske regimet ledet av president Ben Ali, men arbeidet under jorda, og tok del i opprøret som i 2010–2011 førte til regimeskifte og demokratiutvikling i Tunisia – som starten på Den arabiske våren.

Ennahda ble tillatt som politisk parti fra mars 2011, for deretter å utvikle en sterk organisasjon som sikret størst oppslutning ved valget i oktober samme år, med 41,5 prosent av stemmene og 90 av 217 representanter i den nye grunnlovgivende forsamling. Partiet dannet så kjernen i en ny regjering, men trakk seg fra denne i september 2013. I valget på nytt parlament i 2014 mistet partiet makten, etter å ha fått bare 69 representanter. I 2015 gikk det inn i en koalisjonsregjering ledet av Nidaa Tounes. Ved valget i 2019 gikk Ennahda tilbake, men ble største parti med 52 representanter i parlamentet.

Ennahda regnes som et moderat islamistparti med ideologisk slektskap til Det muslimske brorskap i Egypt. Partiet forfekter en tunisisk form for islamisme, forent med demokratisk styresett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg