Faktaboks

Sayid Abul Ala Mawdudi

Mawlana Mawdudi

Født
25. september 1903
Død
22. september 1979

Sayid Abul Ala Mawdudi, indisk-pakistansk religionsfilosof, journalist, forfatter og politisk leder. I 1941 grunnla han det religiøst-politiske partiet Jamaat-i islami, som i tillegg til å spille en rolle i det politiske livet i Pakistan også driver organisert virksomhet i andre deler av verden.

Ideer

Hans forfatterskap omfatter 138 større og mindre skrifter, oversatt til mer enn 20 språk. Mawdudi la vekt på at islam gir rasjonelle og altomfattende retningslinjer for menneskelivet; islam er i pakt med menneskenaturen, og hvis mennesket ikke lever i harmoni med sin egen natur, det vil si med Koranens retningslinjer, fører dette til moralsk forfall og sosialt anarki. Idealet er den islamske staten som ivaretar og håndhever den islamske loven. Staten hviler på familien, som igjen er avhengig av den enkeltes evne og vilje til å leve et moralsk liv.

Mawdudis statsoppfatning er autoritær, sterkt moralistisk og antidemokratisk. Han utarbeidet ikke retningslinjer for hvordan den islamske staten konkret skal styres, men representerer den sunni-muslimske fundamentalismen ved å understreke at det islamske samfunnet kan styres av legfolk, og at rettslærde ikke har noen spesielle forrettigheter. Dette står i motsetning til den sjia-muslimske oppfatning av de rettslærdes sentrale rolle.

Innflytelse

Mawdudi er en av de mest leste forfattere i den muslimske verden i nyere tid, og står sentralt i utviklingen av islam som politisk ideologi. Særlig fra 1951, da Mawdudis tekster ble introdusert for Det muslimske brorskapet i Egypt, ble hans nøkkelbegreper spredt gjennom den arabiske verden. Mens vi i dag tar mange av disse ideene i islamistisk ideologi for gitt, var de i sin tid radikale og innovative. Katalysatoren for denne spredningen var utvilsomt Sayyid Qutb som flettet Mawdudis ideer sammen med sine egne i radikalisert form. Qutbs bok Sosial rettferdighet i islam hadde eksplisitte referanser til mawdudiske ord og begreper som jahiliyya, og med en beskrivelse av Islam som konstant, altomfattende og et totalt system. Mawdudis innflytelse strakk seg også til sjia-islam og den iranske revolusjonen. Ayatollah Ruhollah Khomeini skal ha møtt Mawdudi i 1963 og oversatte hans verk til farsi.

Det er likevel først og fremst i Pakistan at Mawdudi har hatt en langvarig og strukturell politisk påvirkning. Hans parti Jamaat-i islami arbeidet fra starten av for å institusjonalisere oppfattede islamske verdier i samfunnet og mens dette arbeidet møtte sterk motstand i begynnelsen, og Mawdudi ble fengslet gjentatte ganger, endret dette seg fra 1970-tallet da Muhammad Zia-ul-Haq kom til makten. Oppfattet islamsk lovgivning ble innført med konsekvenser for finans og renter og lovgivning for alkohol, kjønn, og blasfemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg