Sayid Abul Ala Mawdudi

Faktaboks

Sayid Abul Ala Mawdudi

Mawlana Mawdudi

Født
25. september 1903
Død
22. september 1979

Artikkelstart

Sayid Abul Ala Mawdudi, indisk-pakistansk religionsfilosof, journalist, forfatter og politisk leder. Hans forfatterskap omfatter 138 større og mindre skrifter, oversatt til mer enn 20 språk. Mawdudi er en av de mest leste forfattere i den muslimske verden i nyere tid, og står sentralt i utviklingen av islam som politisk ideologi. I 1941 grunnla han det religiøst-politiske partiet Jamaat-i islami, som i tillegg til å spille en rolle i det politiske livet i Pakistan også driver organisert virksomhet i andre deler av verden.

Mawdudi la vekt på at islam gir rasjonelle og altomfattende retningslinjer for menneskelivet; islam er i pakt med menneskenaturen, og hvis mennesket ikke lever i harmoni med sin egen natur, det vil si med Koranens retningslinjer, fører dette til moralsk forfall og sosialt anarki. Idealet er den islamske staten som ivaretar og håndhever den islamske loven. Staten hviler på familien, som igjen er avhengig av den enkeltes evne og vilje til å leve et moralsk liv.

Mawdudis statsoppfatning er autoritær, sterkt moralistisk og antidemokratisk. Han utarbeidet ikke retningslinjer for hvordan den islamske staten konkret skal styres, men representerer den sunni-muslimske fundamentalismen ved å understreke at det islamske samfunnet kan styres av legfolk, og at rettslærde ikke har noen spesielle forrettigheter. Dette står i motsetning til den sjia-muslimske oppfatning av de rettslærdes sentrale rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg