hadith

Artikkelstart

Hadith er i islam tekster som forteller om profeten Muhammads ord og handlinger. De er normerende overleveringer om profeten. Den klassiske definisjonen av hadith er: Fortellinger om profeten, hva han sa, gjorde eller stilltiende samtykket til.

Faktaboks

Uttale
hadˈith
Etymologi
arabisk ‘fortelling, tradisjon’

Disse fortellingene blir sett som profetens sunna (tradisjon), og fremheves som eksempel for de troende på hva som er riktig og god levemåte for muslimer. I tillegg til Koranen blir hadith-samlingene betraktet som en kilde for rettsvitenskapen (fiqh). Den vekt som legges på hadith har sammenheng med profeten Muhammads autoritet og med lovens sentrale rolle i islam. I sjiaislam kommer beretninger om de tolv imamene i tillegg til beretningene om profeten.

Islamsk lærdomstradisjon hevder at beretningene om profeten er overlevert av troverdige vitner fra den første generasjon muslimer frem til den endelige nedskrivningen på 800–900-tallet. Ved nedskrivning og samling av hadith-tekstene ble omfanget avgrenset, og man fikk en samlet oversikt over de tekster som kunne godtas som ekte. At det dreier seg om ekte hadith dokumenteres ved den såkalte isnad ('kjeden'), rekken av navngitte personer som har overlevert beretningen. Selve teksten kalles matn ('tekst'); en hadith består alltid av disse to delene.

Studiet av hadith og av kommentarene til hadith-tekstene regnes blant de klassiske kunnskapsområdene, og ved de islamske universitetene (madrasa) undervises det i denne disiplinen.

Hadith i sunniislam

I den eldste tiden ble korte historier ofte gruppert etter tema, og denne måten å organisere stoffet på ble beholdt i de seks klassiske sunnimuslimske hadith-samlingene.

De første autoritative samlingene var al-Bukharis (d. 870) og al-Muslims (d. 875) samlinger; disse har fortsatt høy prestisje og blir mye brukt. De øvrige samlingene tilskrives Abu Dawud (d. 888), al-Tirmidhi (d. 892), al-Nasai (død 915) og Ibn Majah (d. 886).

Hadith i sjiaislam

Sjiaislam samlet ikke bare beretninger om profeten Muhammad, men også om de tolv imamene som dannet grunnlaget for den innflytelsesrike tolvskolen i sjiaislam. Sjia har derfor egne hadith-samlinger, som ble nedtegnet fra 900-tallet. Muhammads svigersønn Ali blir regnet som islams første imam. Derfor fremheves ofte hadith-tekster som lar seg tilbakeføre til ham.

Sjiaislam har fire hadith-samlinger med særlig autoritet, disse ble nedtegnet av tre lærde: Muhammad al-Kulayni (d. 939), Muhammad Ibn Babuya (d. ca.991) og to samlinger av Muhammad al-Tusi (d. 1067). I tillegg kommer tekster som er samlet langt senere: Muhammad Baqir Majlisi (d. 1699) utga en omfattende samling som er mye brukt i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg