Tolvskolen, hovedgren av sjia-islam. Tolvskolens tilhengere blir også kalt imamitter, et navn som viser til trossamfunnets lære om at det var tolv imamer i rekkefølge fra profeten Muhammads svigersønn Ali Ibn Abu Talib. En annen betegnelse er jafaritter, som viser til den sjette imam, Jafar al-Sadiq, som ifølge tradisjonen grunnla Tolvernes lovskole.

Tolvskolen som omfatter rundt 15 prosent av alle muslimer i verden, representerer den største og mest innflytelsesrike grenen av sjia-islam og omtales vanligvis bare som ”sjia-islam”. Det finnes også andre grener av sjia, som Syvskolen (isma’iliyah, ismaelitter) og Femskolen (zaydiyah, zayditter), men disse har en langt mer begrenset utbredelse.

I fire land er Tolvskolen flertallets religion; Iran, Irak, Aserbajdsjan og Bahrain. Tolverne utgjør store og livskraftige minoriteter i flere andre land i Midtøsten og Sør-Asia; i Pakistan er rundt 20 prosent av den muslimske befolkningen Tolvere. For øvrig er Tolvskolens medlemmer spredd over hele verden, også i Vesten.

I Norge er omkring 15 prosent av den muslimske befolkningen sjia-muslimer, det vil si tilhengere av Tolvskolen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.