Tolvskolen er en hovedgren av sjiaislam. Tolvskolens tilhengere blir også kalt imamitter, et navn som viser til trossamfunnets lære om at det var tolv imamer i rekkefølge fra profeten Muhammads svigersønn Ali Ibn Abu Talib. En annen betegnelse er jafaritter, som viser til den sjette imamen, Jafar al-Sadiq, som ifølge tradisjonen grunnla Tolvernes lovskole.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk: ithna ashariyyah

Tolvskolen omfatter rundt 15 prosent av alle muslimer i verden, er den største og mest innflytelsesrike grenen av sjiaislam, og omtales vanligvis bare som sjiaislam. I Norge er omkring 15 prosent av den muslimske befolkningen sjiamuslimer, det vil si tilhengere av Tolvskolen.

Tolvskolen er flertallets religion i fire land: Iran, Irak, Aserbajdsjan og Bahrain. Tolverne utgjør store og livskraftige minoriteter i flere andre land i Midtøsten og Sør-Asia. I Pakistan er rundt 20 prosent av den muslimske befolkningen Tolvere. For øvrig er Tolvskolens medlemmer spredd over hele verden, også i Vesten.

Det finnes også andre grener av sjia, som Syvskolen (isma’iliyah, ismaelitter) og Femskolen (zaydiyah, zayditter), men disse er langt mindre utbredt.

Imamrekken

Imamrekken startet med Ali Ibn Abi Talib, profetens fetter og svigersønn. Ifølge sjia-doktrinen hadde profeten selv utpekt Ali og hans to sønner med Fatima som sine etterfølgere. Imamene var ikke bare samfunnets politisk-religiøse ledere, i kraft av sin guddommelige natur var de også ufeilbarlige og syndfrie; de hadde en fullkommen og esoterisk kunnskap om Koranen, Loven og alle vitenskaper. Den tolvte og siste imam døde ikke, men gikk inn i en skjult tilværelse (ghayba) hvorfra han fortsetter å rettlede de troende. Ved historiens slutt skal han vende tilbake som mahdi, den rettledede.

Pilegrimsferd til imamenes gravsteder er et fremtredende trekk ved sjia-islamsk fromhetsliv; tre av de mest populære pilegrimsmålene er Imam Alis grav i Najaf (Irak), Imam Husayns grav i Karbala (Irak) og Imam Rezas grav i Mashhad (Iran).

De tolv imamene ifølge den sjiaislamske tolvskolen

1. Ali ibn Abi Talib (d. 661)
2. Hasan ibn Ali (d. 669)
3. Husayn ibn Ali (d. 680)
4. Ali ibn Husayn, Zayn al-Abidin (d. 714)
5. Muhammad al-Baqir (d. 733)
6. Jafar al-Sadiq (d. 765)
7. Musa al-Kazim (d. 799)
8. Ali al-Ridah/Ali Reza (d. 818)
9. Muhammad al-Taqi (d. 835)
10. Ali al-Naqi (d. 868)
11. Hasan al-Askari (d. 874)
12. Muhammad al-Mahdi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg