Tolvskolen, hovedgren av sjia-islam. Tolvskolens tilhengere blir også kalt imamitter, et navn som viser til trossamfunnets lære om at det var tolv imamer i rekkefølge fra profeten Muhammads svigersønn Ali Ibn Abu Talib. En annen betegnelse er jafaritter, som viser til den sjette imam, Jafar al-Sadiq, som ifølge tradisjonen grunnla Tolvernes lovskole.

Tolvskolen som omfatter rundt 15 prosent av alle muslimer i verden, representerer den største og mest innflytelsesrike grenen av sjia-islam og omtales vanligvis bare som ”sjia-islam”. Det finnes også andre grener av sjia, som Syvskolen (isma’iliyah, ismaelitter) og Femskolen (zaydiyah, zayditter), men disse har en langt mer begrenset utbredelse.

I fire land er Tolvskolen flertallets religion; Iran, Irak, Aserbajdsjan og Bahrain. Tolverne utgjør store og livskraftige minoriteter i flere andre land i Midtøsten og Sør-Asia; i Pakistan er rundt 20 prosent av den muslimske befolkningen Tolvere. For øvrig er Tolvskolens medlemmer spredd over hele verden, også i Vesten.

I Norge er omkring 15 prosent av den muslimske befolkningen sjia-muslimer, det vil si tilhengere av Tolvskolen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.