Den 15. juli 2016 skjedde et militært kuppforsøk i Tyrkia. En gruppering i militæret prøvde å ta kontroll over Ankara og Istanbul, og å ta Erdoğan til fange på hans feriested i Marmaris. Kuppforsøket ble avverget av andre deler av militæret og politiet som var lojale mot regjeringen og Erdoğan. 249 mennesker mistet livet og over 2000 ble skadet under kuppforsøket.
På statlig radio ble det lest opp en erklæring hvor det ble sagt at en gruppering som kalte seg Fredsrådet (Yurtta Sulh Konseyi, med referanse til et berømt sitat fra Atatürk) hadde grepet inn for å beskytte landets sekulære prinsipper. Kritikere begynte umiddelbart å spekulere i om denne «sekularistiske» begrunnelsen ble gitt for å kamuflere at kuppet kom fra grupperinger knyttet til Fetullah Gülens mektige religiøse bevegelse. Denne bevegelsen hadde blitt en åpen fiende av Erdoğan, etter en lang politisk allianse. Mange kommentatorer mener kuppmakerne var offiserer knyttet til Gülens bevegelse. Det ble på den andre siden også spekulert på om hele kuppet kunne være iscenesatt av makthaverne. Det er fremdeles mange uavklarte omstendigheter rundt kuppforsøket.
Kuppforsøket førte umiddelbart til store utrenskninger i militæret, rettsvesenet, hele statsapparatet, universiteter, skoler og media. Rundt 180 000 statsansatte har mistet jobbene etter kuppforsøket. Store verdier i næringslivet har også blitt beslaglagt, kritiske mediekanaler har blitt stengt og journalister arrestert. Det fulgte også en tilstramming av forholdet til «den kurdiske saken». Rundt 12 000 kurdiske lærere mistet jobben, kurdiske ordførere og politiske ledere ble avsatt eller arrestert. Kritikere hevder at Erdoğan har brukt kuppforsøket til å rense ut all politisk opposisjon, og ikke bare de som var involvert i kuppforsøket.
Tyrkiske myndigheter mener predikanten Fetullah Gülen stod bak kuppforsøket fordi bevegelsen hans mistet sin store innflytelse i Tyrkia. De forlanger ham utlevert fra USA, der han lever i eksil. Tyrkia har også krevd offiserer utlevert fra EU-land, og at europeiske land må slå ned på Gülen-bevegelsen i Europa, men både USA og EU og enkeltstater har forlangt klarere bevis på Gülens skyld.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.