Faktaboks

ayatollah Ruhollah Khomeini

Ayatollah Khomeini

Uttale
khomeinˈi
Født
september 1902
Død
3. juni 1989
Khomeini, Ruhollah (portrettfoto, 1979)

Ruhollah Khomeini. Foto fra 1979.

Av /NTB Scanpix ※.

Ruhollah Khomeini var en iransk religiøs og politisk leder med ærestittelen ayatollah (Guds tegn). Khomeini var øverste leder i Iran fra revolusjonen i 1979 og fram til sin død i 1989.

Han ble hovedsakelig utdannet i den hellige byen Qum (Qom), Irans viktigste sjiittiske læresete, og ble kjent som en fremtredende islamsk filosofisk og juridisk autoritet. I begynnelsen av 1960-årene stilte han seg i skarp opposisjon til sjahens reformprogram, og ble etter et fengselsopphold forvist fra landet i 1964. Khomeini levde 14 år i eksil, og fra den hellige byen Najaf i Irak høstet han stor sympati blant regimemotstandere i hjemlandet. Etter anmodning fra sjahen ble han utvist fra Irak i 1978, men fikk oppholdstillatelse i Frankrike. Fra sin bolig utenfor Paris ledet han begivenhetene som førte til at sjahen ble styrtet og tvunget til å flykte landet i januar 1979.

Enorme folkemasser tok til gatene for å hylle Khomeinis hjemkomst 1. februar 1979. Som leder for revolusjonen utformet han ny grunnlov, og sharia ble introdusert i Iran. Khomeini forsøkte å unngå splid mellom de religiøse lederne, men maktkampen førte til store utrenskninger. Hans kompromissløse og hensynsløse islamisering førte til omfattende brudd på menneskerettighetene i Iran. Fatwaen mot forfatteren Salman Rushdie i 1989 skapte internasjonal oppmerksomhet, og internt ble tusenvis av politiske aktivister fengslet og religiøse minoriteter forsøkt marginalisert. Samtidig var Khomeini populær i store deler av folket, og han ble etter sin død hedret som imam. Hans posisjon har også vært sterk etter hans død, og ingen av de senere lederne har hatt autoritet til å utfordre imamens beslutninger.

Etter Khomeinis død 3. juni 1989 ble rollen som landets Øverste leder videreført til den allerede utpekte Ali Khamenei.

Kommentarer (2)

skrev Are Vogt Moum

DETTE ER FEIL: Etter anmodning fra shahen ble han utvist fra Irak i 1878,

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for kommentar, årstallet er nå rettet. Med vennlig hilsen Marte Ericsson Ryste, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg