Tromsø (bosetning)

Utsikt sørover fra Telegrafbukta lengst sør på Tromsøya. Til høyre ses Kvaløya, bak sentralt og til venstre fjellene mellom Balsfjorden og Malangen
Telegrafbukta i juni
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bosetningen i Tromsø kommune er i stor grad konsentrert til Tromsøya og de nærliggende områdene: på fastlandet langs Tromsøysundet mellom Ramfjorden og Tønsvika og på Kvaløya langs Sandnessundet mellom Håkøybotn og Krabbelva. I dette området bor rundt 90 prosent av kommunes befolkning (2018). I kommunens utkanter, blant annet på Ringvassøya og Rebbenesøya i nord, på ytre del av Kvaløya og på de mindre øyene utenfor, samt i flere fjordstrøk, er bosetningen sparsom.

Faktaboks

Innbyggertall
75 638 (2018)

Tromsø tettsted er administrasjonssenter i Tromsø kommune. Tettstedet omfatter de tettbygde områdene på Tromsøya og har 38 980 innbyggere (2017), 52 prosent av kommunes samlede befolkning dette året. Etter åpningen av Tromsøbrua i 1960 økte tettstedsbefolkningen markert i Tromsdalen og de øvrige tettstedene på fastlandet. En tilsvarende utvikling skjedde på Kvaløya etter åpningen av Sandnessundbrua i 1974, i særlig grad i tettstedet Kvaløysletta.

Det er verdt å merke seg at det bare er tettstedsbefolkningen på Tromsøya som inngår i Tromsø tettsted. Alle kommunens øvrige sju tettsteder ligger dels på fastlandet (Tromsdalen, Fagernes, Movik), dels på de andre øyene (Kvaløysletta, Kjosen, Ersfjordbotn, Sommarøy). Disse sju tettstedene har i alt 27 301 innbyggere (2017). Sammen med Tromsø tettsteds 38 980 innbyggere gir dette kommunen en tettstedsandel i befolkningen på 89 prosent mot 71 prosent i Troms fylke som helhet (2017).

Etter dagens kommunegrenser har Tromsø kommune hatt en til dels betydelig vekst i folketallet i hele etterkrigstiden. I tiårsperioden 2008–2018 utgjorde veksten gjennomsnittlig 1,5 prosent årlig mot 0,7 prosent i fylket som helhet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg