Tromsø havn

Tromsø havn sett fra Ishavshotellet
Tromsø havn sett fra Ishavshotellet av . CC BY SA 3.0
Fra Tromsø havn av . Gjengitt med tillatelse

Tromsø havn, det største transport- og logistikk-knutepunktet i Nord-Norge, og et knutepunkt for transport i arktiske områder. Tromsø Havn KF eies av Tromsø kommune og har 25 ansatte (årsverk 2017). Foretaket eier selskapene Tromsø Havnelager AS, ANS Engrossenter H1 og Terminalgata AS. Tromsø havn er en såkalt «utpekt havn» med en særlig funksjon i Norges transportnett.

Havneområdet

Tromsø Havn KF har havneområder i Breivika, tre kilometer nord for Tromsø sentrum, på Prostneset øst for bysenteret, like sør for Tromsøbrua, og på Grøtsund som ligger på fastlandet, 14 kilometer nord for sentrum. Samlet kailengde er 2100 meter og havnearealet 2000 dekar. Rundt 100 bedrifter er etablert på de tre havneområdene.

Det meste av godsaktivitetene foregår i Breivika, og her er flere logistikkaktører og bedrifter som tilbyr tjenester til fiskeri- og havbruksflåten lokalisert. Noe av cruisetrafikken bruker også denne havnen. Nord i Breivika er ny fiskerihavn under utvikling.

Hovedtyngden av passasjertrafikken foregår på Prostneset. Her legger hurtigruter, hurtigbåter og cruiseskip til kai, og havnen er viktig for distribusjonen av gods som skal videresendes med Hurtigruten til Finnmark. I indre havn er det gjestebrygger for fritidsbåter. En ny passasjer- og godsterminal ble 2018 åpnet på Prostneset.

Grøtsund havneområde er satt av til vekst innenfor maritim-, sjømat- og energinæringene. Bare en liten del av det totale arealet her på 1500 mål er bygd ut, og deler av området benyttes foreløpig til andre formål.

Virksomhet

I 2017 ble det over Tromsø Havn lastet og losset i alt 1,22 millioner tonn gods, hvorav 34 prosent fisk og fiskeprodukter, 26 prosent olje, 22 prosent stykkgods og 18 prosent sand, stein og asfalt.

Totalt anløp 8615 skip havnen i 2017 hvorav 80 prosent var innenriks trafikk. Av anløpene utgjorde fiskefartøy og lasteskip de største gruppene med henholdsvis 35 og 24 prosent.

Tromsø Havn har rundt 1 million passasjerer årlig, hvorav 13 prosent cruisepassasjerer fordelt på i alt 103 cruiseanløp (2017). Tallet på cruisepassasjerer ble mer en doblet i tiårsperioden 2007–17.

Historikk

Tromsø ble kjøpstad i 1794 og havnekommisjonen ble oppnevnt i 1827. Tromsø har en lang tradisjon knyttet til ishavsfangst, som inntil krigen hadde stor økonomisk betydning for distriktet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg