Tromsø havn sett fra Ishavshotellet
Tromsø havn sett fra Ishavshotellet
Tromsø havn sett fra Ishavshotellet
Lisens: CC BY SA 3.0
Fra Tromsø havn
Fra Tromsø havn

Tromsø havn er det største transport- og logistikk-knutepunktet i Nord-Norge, og et knutepunkt for transport i arktiske områder. Tromsø Havn KF eies av Tromsø kommune. Foretaket eier selskapene Tromsø Havnelager AS, ANS Engrossenter H1 og Terminalgata AS. Tromsø havn er en såkalt «utpekt havn» med en særlig funksjon i Norges transportnett.

Havneområdet

Tromsø Havn KF har havneområder i Breivika, tre kilometer nord for Tromsø sentrum, på Prostneset øst for bysenteret, like sør for Tromsøbrua, og på Grøtsund, som ligger på fastlandet, 14 kilometer nord for sentrum. Samlet kailengde er 2100 meter og havnearealet 2000 dekar. Rundt 100 bedrifter er etablert på de tre havneområdene.

Det meste av godsaktivitetene foregår i Breivika, og her er flere logistikkaktører og bedrifter som tilbyr tjenester til fiskeri- og havbruksflåten lokalisert. Noe av cruisetrafikken bruker også denne havnen. Nord i Breivika er ny fiskerihavn under utvikling.

Hovedtyngden av passasjertrafikken foregår på Prostneset. Her legger Kystruten, hurtigbåter og cruiseskip til kai, og havnen er viktig for distribusjonen av gods som skal videresendes med Hurtigruten til Finnmark. I indre havn er det gjestebrygger for fritidsbåter. En ny passasjer- og godsterminal ble 2018 åpnet på Prostneset.

Grøtsund havneområde er satt av til vekst innenfor maritim-, sjømat- og energinæringene. Bare en liten del av det totale arealet her på 1500 mål er bygd ut, og deler av området benyttes foreløpig til andre formål.

Virksomhet

I 2021 ble det over Tromsø Havn lastet og losset i alt 1,2 millioner tonn gods.

Totalt anløp 8977 skip havnen i 2021, hvorav 79 prosent var innenriks trafikk.

Tromsø Havn har rundt 1 million passasjerer årlig. Cruisetrafikken var stor før Covid-19 pandemien, med godt over 100 cruiseanløp årlig. I 2021 hadde Tromsø havn 27 cruiseanløp, med totalt 5635 passasjerer.

Historikk

Tromsø ble kjøpstad i 1794 og havnekommisjonen ble oppnevnt i 1827. Tromsø har en lang tradisjon knyttet til ishavsfangst, som inntil krigen hadde stor økonomisk betydning for distriktet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg