Norsk Polarinstitutt

Logo
Logo
Av .

Artikkelstart

Norsk Polarinstitutt er et statlig forskningsinstitutt med Arktis og Antarktis som fagområde. Instituttet har direktoratstatus under Klima – og miljødepartementet, med forvaltningsmyndighet over all norsk aktivitet i Antarktis. Hovedkontoret ligger i Tromsø.

Virksomhet

Norsk Polarinstitutt utfører topografisk kartlegging, foruten forvaltningsrettede vitenskapelige undersøkelser innenfor biologi, geologi, glasiologi, meteorologi og sjøisforskning i polartraktene, særlig i norske interesseområder. Et viktig virksomhetsfelt er overvåkning av klimaendringer og endringer i miljø.

Foruten hovedkontoret i Tromsø, har instituttet avdelingskontor i Longyearbyen og Ny-ÅlesundSvalbard. En sentral ressurs for forskningsarbeidet er forskningsskipet FF Kronprins Haakon. Instituttet har dessuten seks forskningsstasjoner.

Forskningsstasjoner i Arktis:

  • Sverdrupstasjonen, Ny-Ålesund
  • Zeppelinobservatoriet, ved Ny-Ålesund
  • Framlaboratoriet, St. Petersburg

Forskningsstasjoner i Antarktis:

Instituttet sender årlige ekspedisjoner til Svalbard og har ledet flerårige ekspedisjoner til Dronning Maud Land i Antarktis, i 1949–1952 (Maudheim) og 1956–1960 (Norway Station), samt flere senere sommerekspedisjoner. En multilateral avtale mellom Norge, Sverige og Finland pålegger hvert deltagerland å organisere en Antarktisekspedisjon hvert tredje år med deltagelse fra hvert av disse landene, der Norsk Polarinstitutt står for organiseringen av de norsk-arrangerte ekspedisjonene.

Norsk Polarinstitutt opprettet i 1989/90 forskningsstasjonen TROLL i Jutulsessen, Dronning Maud Land, som base for norsk Antarktisforskning.

Foruten kart utgir Norsk Polarinstitutt vitenskapelig litteratur, blant annet det engelskspråklige tidsskriftet Polar Research.

Historikk

Norsk Polarinstitutt ble opprettet i 1948 som en direkte fortsettelse av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser (NISU), som var opprettet i 1928, men med Antarktis innbefattet i arbeidsområdet.

Stortinget besluttet i 1993 å flytte Norsk Polarinstitutt til Tromsø over en femårsperiode, og hele instituttet ble samlet i Tromsø i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Barr, Susan. (2003). Norway - a consistent polar nation? : analysis of an image seen through the history of the Norwegian Polar Institute

Kommentarer (1)

skrev Petter Haagensen

Får ikke kontakt med ekstern nettside: Norsk Polarinstitutts nettside

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg