Logo av Norsk Polarinstitutt. Falt i det fri (Public domain)

Statsinstitusjon opprettet i Oslo i 1948 som en direkte fortsettelse av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, som ble opprettet 1928, men med Antarktis innbefattet i arbeidsområdet. Instituttet har ligget i Tromsø siden 1998. 

Norsk Polarinstitutt utfører topografisk kartlegging, foruten forvaltningsrettede vitenskapelige undersøkelser innenfor biologi, geologi, glasiologi, meteorologi og sjøisforskning i polartraktene, særlig i norske interesseområder. Instituttet sender årlige ekspedisjoner til Svalbard og har ledet flerårige ekspedisjoner til Dronning Maud Land i Antarktis, i 1949–52 (Maudheim) og 1956–60 (Norway Station), samt flere senere sommerekspedisjoner. En multilateral avtale mellom Norge, Sverige og Finland pålegger hvert deltagerland å organisere en Antarktisekspedisjon hvert tredje år med deltagelse fra hvert av disse landene, der Norsk Polarinstitutt står for organiseringen av de norsk-arrangerte ekspedisjonene. Norsk Polarinstitutt opprettet i 1989/90 forskningsstasjonen TROLL i Jutulsessen, Dronning Maud Land, som base for norsk Antarktisforskning.

Stortinget besluttet i 1993 å flytte Norsk Polarinstitutt til Tromsø over en femårsperiode, og hele instituttet ble samlet i Tromsø i 1998. Instituttet har et avdelingskontor i Longyearbyen på Svalbard samt rn helårs bemannet forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Norsk Polarinstitutt har direktoratstatus og ligger under Klima – og miljødepartementet.

Foruten kart utgir Norsk Polarinstitutt vitenskapelig litteratur i seriene Polar Research, Skrifter og Meddelelser samt Polarhåndbøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. januar skrev Petter Haagensen

Får ikke kontakt med ekstern nettside: Norsk Polarinstitutts nettside

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.