Logo av Norsk Polarinstitutt. Falt i det fri (Public domain)

Statsinstitusjon opprettet i Oslo i 1948 som en direkte fortsettelse av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, som ble opprettet 1928, men med Antarktis innbefattet i arbeidsområdet. Instituttet har ligget i Tromsø siden 1998. 

Norsk Polarinstitutt utfører topografisk kartlegging, foruten forvaltningsrettede vitenskapelige undersøkelser innenfor biologi, geologi, glasiologi, meteorologi og sjøisforskning i polartraktene, særlig i norske interesseområder. Instituttet sender årlige ekspedisjoner til Svalbard og har ledet flerårige ekspedisjoner til Dronning Maud Land i Antarktis, i 1949–52 (Maudheim) og 1956–60 (Norway Station), samt flere senere sommerekspedisjoner. En multilateral avtale mellom Norge, Sverige og Finland pålegger hvert deltagerland å organisere en Antarktisekspedisjon hvert tredje år med deltagelse fra hvert av disse landene, der Norsk Polarinstitutt står for organiseringen av de norsk-arrangerte ekspedisjonene. Norsk Polarinstitutt opprettet i 1989/90 forskningsstasjonen TROLL i Jutulsessen, Dronning Maud Land, som base for norsk Antarktisforskning.

Stortinget besluttet i 1993 å flytte Norsk Polarinstitutt til Tromsø over en femårsperiode, og hele instituttet ble samlet i Tromsø i 1998. Instituttet har et avdelingskontor i Longyearbyen på Svalbard samt rn helårs bemannet forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Norsk Polarinstitutt har direktoratstatus og ligger under Klima – og miljødepartementet.

Foruten kart utgir Norsk Polarinstitutt vitenskapelig litteratur i seriene Polar Research, Skrifter og Meddelelser samt Polarhåndbøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.