Tromsø, statsinstitusjon opprettet i Oslo 1948 som en direkte fortsettelse av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser (opprettet 1928), men med Antarktis innbefattet i arbeidsområdet. Utfører topografisk kartlegging, foruten forvaltningsrettede vitenskapelige undersøkelser innenfor biologi, geologi, glasiologi, meteorologi og sjøisforskning i polartraktene, særlig i norske interesseområder. Instituttet sender årlige ekspedisjoner til Svalbard og har ledet flerårige ekspedisjoner til Dronning Maud Land i Antarktis, i 1949–52 (Maudheim) og 1956–60 (Norway Station), samt flere senere sommerekspedisjoner. En multilateral avtale mellom Norge, Sverige og Finland pålegger hvert deltagerland å organisere en Antarktisekspedisjon hvert tredje år med deltagelse fra hvert av disse landene, der Norsk Polarinstitutt står for organiseringen av de norsk-arrangerte ekspedisjonene. Opprettet 1989/90 forskningsstasjonen TROLL i Jutulsessen, Dronning Maud Land, som base for norsk Antarktisforskning.

Stortinget besluttet 1993 å flytte Norsk Polarinstitutt til Tromsø over en femårsperiode, og hele instituttet er samlet i Tromsø innen utgangen av 1998. Avdelingskontor i Longyearbyen på Svalbard samt helårs bemannet forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Norsk Polarinstitutt har direktoratstatus og ligger under Miljøverndepartementet.

Foruten kart utgir Norsk Polarinstitutt vitenskapelig litteratur i seriene Polar Research, Skrifter og Meddelelser samt Polarhåndbøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.