Faktaboks

Norsk Polarinstitutt
Forretningsadresse
Tromsø
Daglig leder
Camilla Brekke
Logo
Logo
Av .

Norsk Polarinstitutt er et statlig forskningsinstitutt med Arktis og Antarktis som fagområde. Instituttet har direktoratstatus under Klima – og miljødepartementet, med forvaltningsmyndighet over all norsk aktivitet i Antarktis. Hovedkontoret ligger i Tromsø.

Virksomhet

Norsk Polarinstitutt utfører topografisk kartlegging, foruten forvaltningsrettede vitenskapelige undersøkelser innenfor biologi, geologi, glasiologi, meteorologi og sjøisforskning i polartraktene, særlig i norske interesseområder. Et viktig virksomhetsfelt er overvåkning av klimaendringer og endringer i miljø.

Foruten hovedkontoret i Tromsø, har instituttet avdelingskontor i Longyearbyen og Ny-ÅlesundSvalbard. En sentral ressurs for forskningsarbeidet er forskningsskipet FF Kronprins Haakon. Instituttet har dessuten seks forskningsstasjoner.

Forskningsstasjoner

I Arktis:

  • Sverdrupstasjonen, Ny-Ålesund
  • Zeppelinobservatoriet, ved Ny-Ålesund

I Antarktis:

Instituttet sender årlige ekspedisjoner til Svalbard og har ledet flerårige ekspedisjoner til Dronning Maud Land i Antarktis, i 1949–1952 (Maudheim) og 1956–1960 (Norway Station), samt flere senere sommerekspedisjoner. En multilateral avtale mellom Norge, Sverige og Finland pålegger hvert deltagerland å organisere en antarktisekspedisjon hvert tredje år med deltagelse fra hvert av disse landene, der Norsk Polarinstitutt står for organiseringen av de norsk-arrangerte ekspedisjonene.

Norsk Polarinstitutt opprettet i 1989/90 forskningsstasjonen Troll i Jutulsessen, Dronning Maud Land, som base for norsk antarktisforskning.

Foruten kart utgir Norsk Polarinstitutt vitenskapelig litteratur, blant annet det engelskspråklige tidsskriftet Polar Research.

Historikk

Norsk Polarinstitutt ble opprettet i 1948 som en direkte fortsettelse av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser (NISU), som var opprettet i 1928, men med Antarktis innbefattet i arbeidsområdet.

Stortinget besluttet i 1993 å flytte Norsk Polarinstitutt til Tromsø over en femårsperiode, og hele instituttet ble samlet i Tromsø i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Barr, Susan. (2003). Norway – a consistent polar nation? : analysis of an image seen through the history of the Norwegian Polar Institute, Frammuseets forlag, Oslo

Faktaboks

Norsk Polarinstitutt
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
72.190 Annen forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk

Kommentarer (1)

skrev Petter Haagensen

Får ikke kontakt med ekstern nettside: Norsk Polarinstitutts nettside

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg