Fagernes

Fagernes i Valdres sett fra vest, med Strondafjorden til høyre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fagernes er et tettsted og administrasjonssenter i Nord-Aurdal kommune, Innlandet fylke, og et regionsenter for Valdres. Fagernes ligger ved Neselva, hvor vassdrag fra Øystre Slidre renner ut i Veslefjorden og videre ut i Strondafjorden. Stedet fikk bystatus i 2007.

Faktaboks

Innbyggertall
1968 (1.1.2020)

Samferdsel

Fagernes er et godt utbygd kommunikasjonssenter. Det er bussforbindelser gjennom Vestre Slidre til Lærdal og Årdal, gjennom Øystre Slidre og over Valdresflye til Otta, over Tonsåsen til Dokka og Gjøvik/Lillehammer, gjennom Sør-Aurdal til Hønefoss og Oslo samt over fjellet i sør til Gol. Fagernes lufthavn, Leirin, ble nedlagt i 2018. Fagernes var endestasjon på Valdresbanen.

Kultur

Fagernes har betydelig turisttrafikk og er et viktig handels- og administrasjonssenter for alle Valdresbygdene. På Fagernes ligger Valdres vidaregåande skule og Valdres folkehøgskule; stedet har også desentralisert høyskoletilbud for lærerutdanning. Avisa Valdres utkommer fire ganger i uka. Valdres Folkemuseum på Storøya i Strondafjorden har fine samlinger av tekstiler, sølv, folkemusikkinstrumenter og jaktvåpen, dessuten geitestøl og høyfjellsmuseum. Her er Jørn Hilme-stemnet blitt arrangert hvert år siden 1960, og er således landets eldste folkemusikkfestival. Årlig arrangeres Valdres Sommersymfoni og Norsk Rakfiskfestival.

Kart

Fagernes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg