Fagernes. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Fagernes

Fagernes i Valdres sett fra vest, med Strondafjorden til høyre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fagernes er ein tettstad i Nord-Aurdal kommune i Innlandet. Tettstaden er ifølgje SSBs definisjon 2 km², og har 1951 innbyggjarar (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
1951 (SSB, 2021)
Landareal
2 km²
Tettstedsnummer
1711 Fagernes

Fagernes er administrasjonssenter i Nord-Aurdal kommune, og er eit regionsenter for Valdres. Fagernes ligg ved Neselva, der vassdrag frå Øystre Slidre renn ut i Veslefjorden og vidare ut i Strondafjorden. Fagernes fekk bystatus i 2007.

Samferdsle

Fagernes er eit godt utbygd kommunikasjonssenter. Det er bussamband gjennom Vestre Slidre til Lærdal og Årdal, gjennom Øystre Slidre og over Valdresflye til Otta, over Tonsåsen til Dokka og Gjøvik/Lillehammer, gjennom Sør-Aurdal til Hønefoss og Oslo samt over fjellet i sør til Gol.

Fagernes lufthavn, Leirin, vart lagt ned i 2018. Fagernes var endestasjon på Valdresbanen.

Kultur

Fagernes har stor turisttrafikk og er eit viktig handels- og administrasjonssenter for alle bygdene i Valdres. På Fagernes ligg Valdres vidaregåande skule og Valdres folkehøgskule; staden har òg desentralisert høgskuletilbod for lærarutdanning. Avisa Valdres blir gjeve ut på Fagernes.

Valdres Folkemuseum på Storøya i Strondafjorden har fine samlingar av tekstiler, sølv, folkemusikkinstrument og jaktvåpen, dessutan geitestøl og høgfjellsmuseum. Norsk institutt for bunad og folkedrakt er ein del av Valdresmusea. Her er Jørn Hilme-stemnet blitt arrangert kvart år sidan 1960, og er såleis den eldste folkemusikkfestivalen i landet. Valdres Sommersymfoni og Norsk Rakfiskfestival blir òg arrangert på Fagernes.

Kart

Fagernes
Av /Statens kartverk.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg