Fiskeørn
Fiskeørn med bytte.
Fiskeørn
Av /Shutterstock.

Fiskeørn er eneste art i fiskeørnfamilien (Pandionidae) i ordenen haukefugler (Accipitriformes). Den er hekkefugl over mye av Norge og i alle verdensdeler utenom Sør-Amerika og Antarktis.

Faktaboks

Også kjent som
fiskejo, fiskefalk
Vitenskapelig navn
Pandion haliaetus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Kroppsstørrelsen er omtrent omtrent som hos hønsehauk, men med betydelig lengre vinger, vingespennet er fra 1,6 til 1,8 meter. Fiskeørn flyr som regel med langsomme vingeslag og alltid med en markert vinkelknekk i vingeprofilen. Kroppens underside er overveiende hvit, mens vingene er brun- og hvitspraglete, oversiden mørk med hvitt hode. Fiskeørner kan ofte «stille» (sveve på samme sted) høyt over en vannflate, mens den iakttar en fisk.

Næring

Fiskeørnen spiser nesten utelukkende fisk, som den stuper ned og griper. Ytre fremtå kan dreies bakover, så den kan gripe byttet med to klør på hver side.

Forplantning

Fiskeørn
Fiskeørn ved reiret. Finland.
Fiskeørn
Av /Shutterstock.

I Norge hekker fiskeørn nesten alltid ved ferskvann i lavere strøk, men et par reir ved Sognefjorden har ligget nær saltvann. Reiret legges på toppen av kronen i høye, ofte frittstående trær, helst furuer. Den legger 2–4 egg.

Bestand

I Norge var arten blitt nesten borte i 1930- og 1940-årene, men har siden tiltatt i antall og hekker nå først og fremst østafjells fra Sørlandet til Trøndelag, og i Finnmark. Den norske hekkebestanden er anslått til 150–200 par.

Vern

Fiskeørn er totalfredet i Norge siden 1962. Den trekker til Middelhavsområdet og tropisk Vest-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fiskeørn
Pandion haliaetus
Tidligere vitenskapelig navn

Pandion haliaetus haliaetus

Artsdatabanken-ID
3918
GBIF-ID
2480726

Kommentarer (2)

skrev Ole Morten Gimle

Sitat fra artikkelen: "I Norge hekker fiskeørn nesten alltid ved ferskvann i lavere strøk, men et par reir ved Sognefjorden har ligget nær saltvann." Vi har observert fiskeørn i Sarpsborg kommune i Tangekilen, og den hekker i Røsneskilen. Det betyr at det må være mer enn et par reir i Sognefjorden som ligger nær saltvann.

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Jeg har videresendt det til fagansvarlig. Hilsen Mari redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg