Faktaboks

Balsfjorden

samisk Báhccavuotna

Balsfjorden
Balsfjorden. Utsyn over den indre del av fjorden fra fjordbotnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Balsfjorden
Fra Balsfjorden.
Av /GRID-Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Balsfjorden er en fjord i Tromsø og Balsfjord kommuner i Troms. Den skjærer seg mot sørøst fra Tromsøysundet og er 57 kilometer lang regnet midtfjords fra en linje Balsnes–Kuberg til Nordkjosbotn. Fjorden er 2–7 kilometer bred, minste dybde i munningen er 32 meter og største dybde er 189 meter utenfor Malangseidet. Balsfjorden har en sidearm, Ramfjorden, som går 13 kilometer østover, like innenfor munningen.

Landskapet er storslagent, særlig på østsiden. Her når fjellene opp i 1505 meter over havet (Piggtinden på grensen til Storfjord og Tromsø), og flere steder i dette området forekommer mindre breer. På vestsiden er fjellene noe lavere, opptil 1168 meter over havet (Durmålstinden).

Innerst i fjorden ligger to tettsteder: kommunesenteret i Balsfjord, Storsteinnes ved Sagelvas munning i Sørkjosen, og Nordkjosbotn ved munningen av Nordkjoselva i Nordkjosen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg