Faktaboks

EISCAT
fork. for eng. The European Incoherent Scatter Scientific Association
EISCAT.

EISCAT. Antenneanlegget på Ramfjordmoen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

EISCAT er en internasjonal vitenskapelig organisasjon som har som målsetting å utforske den polare øvre atmosfæren. EISCAT ble etablert i 1975 av forskningsrådene i Finland, Frankrike, Norge, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Senere har også Japan blitt med i EISCAT–samarbeidet. Det administrative hovedkvarteret er i Kiruna, Sverige, mens det tekniske senteret ligger på Ramfjordmoen utenfor Tromsø.

Teknikk

EISCAT bruker radarer til å sende elektromagnetiske signaler i radiobølgeområdet ut i atmosfæren. Når signalet treffer elektrisk ladede partikler (elektroner) i den øvre delen av atmosfæren kalt ionosfæren blir signalet reflektert. Det reflekterte signalet er svakt, men ved å bruke høy sendefrekvens og avansert signalbehandling er det likevel mulig å registrere. Det reflekterte signalet inneholder informasjon om egenskaper som temperatur, tetthet, elektriske felt, ionosfærestrømmer, vinder og partikkeldrift i atmosfæren. Denne informasjonen kan være viktig i studier av nordlys, vekselvirkning mellom solvinden og atmosfæren, energibalansen i den øvre atmosfæren og i rene plasmafysiske eksperimenter.

Systemer

EISCAT benytter seg av to ulike systemer. Det ene systemet benytter UHF-radarer på Svalbard og på Ramfjorden. Disse radarene sender ut elektromagnetisk stråling ved ultrahøye frekvenser som reflekteres og mottas igjen på Svalbard, på Ramfjorden og i Kiruna, Sodankylä i Finland.

Det andre systemet benytter en VHF-radar som sender ut elektromagnetisk stråling med en frekvens på 224 megahertz og en utstrålt effekt på 6 megawatt. Signalet sendes ut fra Ramfjorden og mottas igjen på ramfjorden av en parabolsk sylinderantenne med dimensjon 120 m · 40 m. Anlegget har vært i full drift siden 1983.

EISCAT-anlegget på Ramfjordmoen omfatter også et anlegg for oppvarming av ionosfæren ved høyfrekvente radiobølger. Dette brukes for å studere prosesser i ionosfæren. Oppvarmingssenderen opererer på frekvenser fra 4 til 8 megahertz, med en utstrålt effekt på 1200 megawatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg