Faktaboks

Offisielt navn
Saint Lucia
Norsk navn
Saint Lucia
Også kjent som

St. Lucia

Uttale

[səntlu:ʃiə]

Hovedstad
Castries
Statsform
Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode
Charles 3
Statsminister
Philip J. Pierre
Landareal
610 km²
Totalareal
620 km²
Innbyggertall
183 300 (nasjonalt estimat, 2022)
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
13. desember
Valuta
Østkaribisk dollar à 100 cents
Flagg
Riksvåpen
St. Lucia, plassering
St. Lucia (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
St. Lucia, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av St. Lucia med naboland rundt, kart
St. Lucia og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Saint Lucia er en øystat i Karibia. Øystaten ligger i den sørlige del av Windwardøyene. Nærmeste naboer er øya og det franske departementet Martinique i nord og den uavhengige øystaten Saint Vincent og Grenadinene i sør; mot sørøst ligger Barbados. Saint Lucia ligger mellom Atlanterhavet i øst og Det karibiske hav i vest. Turisme er viktigste næringsvei. Hovedstaden er Castries.

Saint Lucia (navnet) har navn etter helgenen Lucia.

Nasjonalsang er ’Sons and daughters of Saint Lucia’ (‘Sønner og døtre av St. Lucia’).

Geografi og miljø

Saint Lucia (Hovedkart)

Saint Lucia

Av /Store norske leksikon ※.
Saint Lucia

Vulkanske fjell langs kysten av Saint Lucia.

Av /NTB Scanpix ※.

Øyas største lengde er 43,5 kilometer og største bredde 22,5 kilometer. Saint Lucia er vulkansk med skogdekte fjell i det indre. Høyeste punkt er Mount Gimie, 958 meter over havet. I sørvest ligger tvillingvulkanene Gros Piton og Petit Piton. Det finnes svovelkilder i Sulphur Springs sørvest for kystbyen Soufriere. Saint Lucia har mange fine sandstrender og en del regnskog. Det er flere brede og fruktbare daler. Erosjon på grunn av avskoging er et stort miljøproblem, særlig på den nordlige delen av øya. Utenfor kysten ligger den lille øya Frigate og en rekke korallrev.

Saint Lucia har en usedvanlig rik flora og fauna med mer enn 200 endemiske (stedegne) arter. Det er mer enn 1300 arter av blomsterplanter og 150 arter av bregner. Det indre vulkanske landskapet har tett regnskog, men mange steder er den blitt ødelagt av hogst. Blant trær kan nevnes bambus, poinciana, brødfrukttre og kokospalme.

Det er ingen store pattedyr, men mange arter av flaggermus. Innførte rotter, manguster og opossumer har utryddet mange opprinnelige dyrearter. Det er cirka 200 fuglearter, blant annet kolibrier, brunpelikan og rødflamingo. Fregattfugl finnes særlig på den lille øya Frigate. Stedegne for Saint Lucia er den truede papegøyearten saintluciaamazon og spurvefuglarten saintluciatrupial. Av reptiler kan nevnes grønn iguan og grønn gekko, og det er fire slangearter. I havet finnes mange arter av korallrevsfisker og blant annet ørnerokke og barracuda samt havskilpadder, og mange arter av koraller, muslinger og snegler.

Det er tropisk havklima moderert av nordøstpassater. Det er regntid i juni–november og tørketid i desember–mai. Gjennomsnittlig dagtemperatur i den varmeste måneden november er 29 °C. Årsnedbøren er 1300–3850 millimeter; det faller mest regn i fjellene. Orkaner inntreffer av og til.

Folk og samfunn

Katedralen i Castries, Saint Lucia

Castries-katedralen, eller Cathedral Basilica of the Immaculate Conception, er viet Jesu mor og dogmet om Marias ubesmittede unnfangelse.

Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

85,3 prosent av befolkningen er svarte av afrikansk herkomst, mens 10,9 prosent er av blandet herkomst og 2,2 prosent er av østasiatisk avstamning (CIA World Factbook, 2016). Øya er tett befolket; mer enn en tredjedel av befolkningen bor i og omkring hovedstaden Castries.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 80,47 år for kvinner og 74,87 år for menn (2015).

Engelsk er offisielt språk, men talespråket er patois som er fransk kreolsk.

Et stort flertall av innbyggerne er kristne. 61,5 prosent er romersk-katolikker, 25,5 er protestanter og 3,4 prosent er andre kristne.

Stat og politikk

Saint Lucia er et parlamentarisk-demokratisk og enhetsstatlig monarki. Den britiske monarken er statsoverhode og er representert ved en generalguvernør. Parlamentet består av forsamlingshuset og et utnevnt senat. Forsamlingshuset (underhuset) har 17 medlemmer valgt i allmenne valg fra énpersonskretser for inntil fem år. og Senatet (overhuset) har elleve medlemmer; de er valgt for fem år. Regjeringen utnevnes av generalguvernøren etter råd fra statsministeren. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor forsamlingshuset.

Landet er inndelt i ti administrative distrikter.

Landet er uten regulære forsvarsstyrker. Politistyrken (Royal Saint Lucia Police Force) har en egen avdeling av frivillige til landets forsvar. Saint Lucia er medlem av det regionale sikkerhetssystemet for de uavhengige statene i området.

Saint Lucia er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Verdens handelsorganisasjon, Organisasjonen av amerikanske stater, Samveldet, CARICOM og Cotonou-avtalen.

Historie

Arawaker fra det nordlige Sør-Amerika innvandret til Saint Lucia på 200-tallet og ble gradvis fortrengt av aggressive kariber som kalte øya Hewanareu og senere Hewanorra. De hadde arvelige konger og store krigskanoer. Kristoffer Columbus oppdaget øya på Luciadagen i 1502. Første europeer som bosatte seg var piraten François le Clerc («Jambe de Bois») i 1550-årene.

Britiske forsøk på kolonisering på 1600-tallet mislyktes og Saint Lucia kom delvis under fransk kontroll fra 1643; en arv fra denne tiden er fransk kreolspråk i dagligtale blant befolkningen. I årene 1762–1803 var Saint Lucia vekselvis på franske og britiske hender. I 1796 ble Castries brent under et slaveopprør.

Storbritannia okkuperte Saint Lucia permanent i 1803 og fikk formell kontroll over øya ved Parisavtalen i 1814. Britene avskaffet slaveriet i 1834 og slavene fikk full frihet i 1838. Saint Lucia var en del av Windward Islands i årene 1838–1958. I 1920-årene erstattet bananer sukker som viktigste salgsprodukt fra landbruket. Øya utgjorde en provins i Den vestindiske føderasjon fra 1958 til 1962, fikk selvstyre i 1967 og oppnådde full uavhengighet i 1979.

Orkanen Allen desimerte jordbrukssektoren og krevde ni liv i 1980. Sju mennesker omkom under orkanen Tomas i 2010.

Økonomi og næringsliv

Det dyrkes blant annet bananer, som er viktigste eksportvare og der nesten hele produksjonen går til eksport. Det blir også eksportert kokosnøtter, kopra, mango, sitrusfrukter, kakao og krydder. Gris, kylling og høns er viktige husdyr. Jordbruket står for 2,6 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) (2014).

Industrien preges blant annet elektroniske komponenter, bekledning, pappkartonger, drikkevarer og prosessering av lime og kokosnøttolje. Industri utgjør 15 prosent av BNP (2014).

Saint Lucia tiltrekker store investeringer fra utlandet, særlig innen offshore bankvirksomhet og turisme. Den tjenesteytende sektor står for 82,4 prosent av BNP, hvorav turisme utgjør 65 prosent (2014).

Kunnskap og kultur

Det er gratis og obligatorisk skolegang for alle barn i alderen 5–15 år. Barneskolen er 7-årig, den videregående skolen 5-årig (3 + 2 år). Landet har ett universitet, University of the West Indies Open Campus, og noen institusjoner for medisinsk utdannelse.

Lyrikeren og dramatikeren Derek Walcott (1930–2017) ble i 1992 tildelt Nobelprisen i litteratur. Andre fremtredende forfattere er poeten Jane King (1952–) og poeten og dramatikeren Kendel Hippolyte (1952–).

St. Lucias mest kjente kunstner er Raphael St. Omer (1927–2015) som blant annet tegnet landets flagg.

Musikken preges av en egen folkemusikktradisjon og karibiske sjangere som calypso, soca, zouk og reggae.

I likhet med andre karibiske land arrangeres et karneval over to døgn i juli hvert år.

Fotball og cricket er de mest populære sportsgrenene.

Saint Lucia og Norge

Den norske ambassade i HavannaCuba er sideakkreditert til Saint Lucia. Det er et norsk honorært konsulat i Castries. Saint Lucia er ikke representert i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg