Den ubesmittede unnfangelse
Marias ubesmittede unnfangelse framstilt av den spanske maleren Diego Velázquez.

Marias ubesmittede unnfangelse er i kristendommen det at Maria ble unnfanget uten arvesynd. Begrepet må ikke forveksles med Jesu jomfrufødsel. Det betyr heller ikke at Maria ikke ble unnfanget på naturlig vis.

Faktaboks

Etymologi
latin conceptio immaculata beatae virginis Mariae
Også kjent som

immaculata conceptio

Det finnes ikke noe direkte skriftbelegg for dogmet om Marias ubesmittede unnfangelse. Troen på at Maria ikke var underlagt skylden som stammer fra Adams og Evas fall, har man ment å finne skriftbelegg for i første Mosebok (3,15) og Lukasevangeliet (1,28). Østlige kirkefedre hevdet at Maria måtte være helt syndfri siden hun kalles Guds mor. Det var også i den østlige kirke festen for hennes unnfangelse først ble feiret, før den ble utbredt i Vesten mellom 800- og 1100-tallet.

Bernhard fra Clairvaux kom med sterke innvendinger, og kontroversen om Marias ubesmittede unnfangelse pågikk gjennom hele middelalderen. Læren ble avvist av Thomas Aquinas og dominikanerne, men ble hevdet av fransiskanerne.

Læren var et stadig stridsemne i den katolske kirke, inntil pave Pius 9 i 1854, på festdagen for Marias unnfangelse 8. desember, erklærte læren for et dogme som er åpenbart av Gud. I bullen fra Pius 9 står det at «den saligste Jomfru Maria fra første unnfangelsesøyeblikk ved Guds særlige nåde og privilegium, med henblikk på Kristi Jesu fortjenester, menneskehetens frelser, bevart ubesmittet av all plett fra den opprinnelige skyld» (Pius 9s bulle Ineffabilis Deus, 8. desember 1854).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg