iguaner

Iguaner. Haviguanen er en av mange endemiske (stedegne) arter på Galápagosøyene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Ekte eller grønn iguan, Iguana iguana, er en av de største iguanene. Den er utbredt fra Mexico til Sør-Amerika, her fotografert på Sint Maarten. Den er en god klatrer og kan bli opptil 2 m lang, hvorav hode og kropp utgjør mindre enn en tredel.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Iguaner, leguaner, Iguanidae,krypdyrfamilie i underorden øgler. Forholdsvis store arter med lang kropp og hale, og forholdsvis korte ben. Tungen kort, tykk, nesten ikke kløvd. Karakteristisk er bl.a. at tennene er festet til kjevenes innside. De lever delvis av plantekost, men hovedsakelig av insekter og andre små dyr. Iguaner som lever i trær og busker er gjerne grønne, har sammenpresset kropp, lang hale og relativt høye lemmer med lange tær og klør og er utmerkede klatrere. Arter som holder seg på bakken, har flatere kropp, kortere hale, lavere ben med korte klør og er som regel gråbrune. De fleste legger egg, men levendefødsel er ikke uvanlig.

Faktaboks

uttale:
iguˈaner

De ca. 750 artene (55 slekter) hører hjemme i varme deler av Amerika, unntatt 6 arter fra Madagaskar og én slekt på Fiji og Tonga. Basiliskene, slekten Basiliscus, kjent fra Mexico til Ecuador, kan bli 70–80 cm og er utmerkede klatrere. En av de største iguanene er ekte eller grønn iguan, Iguana iguana, som er utbredt fra Mexico til Sør-Amerika; den er en god klatrer og kan bli opptil 2 m lang, hvorav hode og kropp utgjør mindre enn en tredel. Velkjent er haviguanen, Amblyrhynchus cristatus, fra Galapagos, som kan bli 1,7 m lang inklusive halen, svømmer godt og lever av tang. Galapagos' to landiguaner, i slekten Conolophus, er noe mindre – ca. 1,2 m, mer grovbygde og holder seg utelukkende på land. Neshorniguanen, Cyclura cornuta, fra Haiti og Dominikanske Republikk, kan bli ca. 1 m lang og har tre horn på nesen. Paddeiguanene, slekten Phrynosoma, er små, flate, brede, piggete arter fra sørlige Nord-Amerika. I levevis og utseende minner iguanene ofte om agamider fra den gamle verden. De har sannsynligvis felles opprinnelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg