Faktaboks

Uttale
martinˈik
Hovedstad
Fort-de-France
Statsform
Fransk oversjøisk region
Landareal
1 060 km²
Innbyggertall
356 000 (nasjonalt estimat, 2021)
Valuta
Euro
Flagg
Plassering av Martinique med naboland rundt, kart
Martinique og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Martinique er et fransk oversjøisk departement og øy i Karibia. Martinique er en av De små Antiller, og grenser til Dominica i nord og St. Lucia i sør.

Hovedstad og viktigste havneby er Fort-de-France.

Natur

Martinique

Martinique. Den tidligere hovedstaden, Saint-Pierre, nedenfor vulkanen Montagne Pelée.

Av /KF-arkiv ※.
Fort-de-France, Martinique
Hovedstaden Fort-de-France, fotografert fra Fort Saint Louis.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Martinique er ca. 65 km lang og drøye 30 km bred. Øya er fjellrik og av vulkansk opprinnelse. Høyeste fjell er vulkanen Montagne Pelée (1397 meter over havet) lengst i nord. I øyas midtre deler ligger Pitons de Carbet (1207 meter over havet) og i sør Montagne du Vauclin (504 meter over havet). Det er noe lavere landskap i øyas sentrale deler. Kystlinjen er bratt og med mange klipper i nord og langs atlanterhavskysten, sandstrender i sør og langs det karibiske hav.

Klima

Klimaet er tropisk (26 °C i årsmiddeltemperatur), med små årstidsvariasjoner. Øya har rikelig nedbør, over 2000 mm i nordøst, som hovedsakelig faller i perioden juli–november. Orkaner kan forårsake store skader.

Befolkning

Befolkningen er hovedsakelig av blandet afrikansk og europeisk opprinnelse, med det afrikanske elementet som fremherskende. Det finnes en liten gruppe hvite, som tradisjonelt utgjør en rik overklasse, og en gruppe av blandet opphav som står i en sosial mellomstilling. Dessuten finnes det grupper av kinesisk og indisk avstamning. Overbefolkning og arbeidsløshet har ført til betydelig utvandring til Frankrike.

De fleste er kristne (katolikker). Fransk er offisielt språk, men det daglige talespråket til de fleste er kreolsk.

Næringsliv

Martinique
Strand på Martinique. Fort Saint Louis (fra 1683) i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Økonomien domineres av jordbruket, og de viktigste eksportvarer er bananer, sukker, rom og ananas. For å få et mer variert næringsgrunnlag oppmuntres det til dyrking av auberginer, avokado, lime og blomster. Jams, søtpoteter, maniok, brødfrukt, tomater og bønner dyrkes primært for det lokale markedet. Størstedelen av det dyrkede arealet brukes til plantasjer med sukkerrør.

Industrien er lite utviklet og omfatter raffinering av sukker, fremstilling av rom, produksjon av tekstiler, lærvarer, sement og hermetisert frukt. Petroleumsraffinering foregår også på Martinique. Det meste av forbruksvarer og industrivarer må importeres.

Turistindustrien er betydelig og gir store inntekter, og ansees også for å ha det største vekstpotensialet. Årlig besøker ca. 450 000–500 000 turister Martinique.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev David T. Asprusten

Hei, Store norske leksikon! Martinique har fått nytt flagg i 2023. Beste helsing David

svarte Ida Scott

Takk for innspill, flagget er nå oppdatert. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg