Martinique

Faktaboks

Uttale
martinˈik

Martinique

Av /Store norske leksikon ※.

Martinique. Den tidligere hovedstaden, Saint-Pierre, nedenfor vulkanen Montagne Pelée. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Martinique, fransk oversjøisk departement og øy i Karibia, De små Antiller, grenser til Dominica i nord og St. Lucia i sør; 1100 km2 med 430 000 innb. (2004). Hovedstad og viktigste havneby er Fort-de-France.

Natur

Martinique er ca. 65 km lang og drøye 30 km bred. Øya er fjellrik og av vulkansk opprinnelse. Høyeste fjell er vulkanen Montagne Pelée (1397 moh.) lengst i nord. I øyas midtre deler ligger Pitons de Carbet (1207 moh.) og i sør Montagne du Vauclin (504 moh.). Noe lavere landskap i øyas sentrale deler. Kystlinjen er bratt og med mange klipper i nord og langs atlanterhavskysten, sandstrender i sør og langs Karibiske hav.

Klimaet

Klimaet er tropisk (26 °C i årsmiddel), med små årstidsvariasjoner. Rikelig nedbør, over 2000 mm i nordøst, som hovedsakelig faller i perioden juli–november. Orkaner kan forårsake store skader.

Befolkningen

Befolkningen er hovedsakelig av blandet afrikansk og europeisk opprinnelse, med det afrikanske elementet som fremherskende. Det finnes en liten gruppe hvite, som tradisjonelt utgjør en rik overklasse, og en gruppe av blandet opphav som står i en sosial mellomstilling. Dessuten finnes det grupper av kinesisk og indisk avstamning. Overbefolkning og arbeidsløshet har ført til betydelig utvandring til Frankrike.

De fleste er kristne (katolikker). Fransk er offisielt språk, men det daglige talespråket til de fleste er kreolsk.

Næringsliv

Økonomien domineres av jordbruket, og de viktigste eksportvarer er bananer, sukker, rom og ananas. For å få et mer variert næringsgrunnlag oppmuntres det til dyrking av auberginer, avokado, lime og blomster. Yams, søtpoteter, maniok, brødfrukt, tomater og bønner dyrkes primært for det lokale markedet. Størstedelen av det dyrkede arealet brukes til plantasjer med sukkerrør.

Industrien er lite utviklet og omfatter raffinering av sukker, fremstilling av rom, produksjon av tekstiler, lærvarer, sement og hermetisert frukt. Petroleumsraffinering. Det meste av forbruksvarer og industrivarer må importeres.

Turistindustrien er betydelig og gir store inntekter, og ansees også for å ha det største vekstpotensialet. Årlig besøker ca. 450 000–500 000 turister Martinique.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg