Barbados av . Begrenset gjenbruk

Barbados

Faktaboks

offisielt navn:
Barbados
statsform:
Konstitusjonelt monarki i Karibia
hovedstad:
Bridgetown
innbyggertall:
283 380
landareal:
430 km²
totalareal:
430 km²
innbyggere per km²:
659,02
offisielt/offisielle språk:
Engelsk
religion:
Protestantisk kristendom
nasjonaldag:
30. november
statsoverhode:
Elizabeth 2
statsminister:
Mia Mottley
mynt:
Dollar à 100 cents
Flagg
Riksvåpen

Barbados

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

Kart
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Barbados, øystat i Det karibiske hav og det vestlige Atlanterhavet, 434 kilometer nordøst for Venezuela og 60 kilometer øst for De små antiller. Staten har en tilnærmet trekantet form. Nærmeste naboland er Saint Lucia og Saint Vincent og Grenadinene. På det bredeste er øya 23 kilometer og på det lengste 34 kilometer. Hovedstad er Bridgetown.

Barbados (navnet) er av spansk: ‘barbado’, ‘skjegget, rotskudd’, gitt på 1500-tallet, muligens etter snylteplanter og rotskudd på fikenlignende trær som minnet om skjegg.

Barbados er en av Vestindias mest velstående og tettest befolkede stater.

Nasjonalsang er The National Anthem of Barbados (Barbados’ nasjonalsang). Den kalles også In Plenty and in Time of Need (I velstand og nød).

Geografi og miljø

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Bortsett fra i nordøst er berggrunnen et korall-kalksteinslag. Øya er relativt flat med noen høydedrag mot midten. Høyeste punkt er Mount Hillaby, 336 meter over havet. Fra det indre synker landskapet i trinn ned mot et sletteland ved kysten; det er brattest mot kysten i sør og øst. Elver mangler. Det er lange strender i vest og sørvest. Korallrev omgir mesteparten av øya.

Barbados har et tropisk passatklima med små variasjoner gjennom døgn og årstider. Temperaturen er sjelden over 30 oC og under 22 oC. Det er regntid fra juni til november og gjennomsnittlig årsnedbør er på 1525 millimeter, med betydelige lokale variasjoner. Resten av året er det tørke. Øya ligger på sørgrensen for det karibiske orkanbeltet og rammes av ødeleggende uvær en sjelden gang.

Svært lite av den opprinnelige vegetasjonen er bevart; den karakteriske landskapsfargen er sukkerrørets blekgrønne. Tropiske trær, som flamboyant (flammetre) og frangipani er vanlige, og blomstrende busker pryder hager og parker. Cirka 2/3 av øya er oppdyrket. 4,7 prosent av Barbados er skogdekt.

Det er få arter av pattedyr; nesten alle er innført. De eneste opprinnelige er noen arter av flaggermus. Eksempler på innførte pattedyr er rotte, java-mangust og vervetape.

Fuglene omfatter blant annet den endemiske (stedegne) barbadosspurven, tre kolibriarter og flere arter av duer og hegrer.

Det finnes noen endemiske arter av reptiler, blant annet en gekko og en skink. Barbados-trådslange, som blir opptil 10 centimeter lang, er verdens minste kjente slange og ble oppdaget i 2008. Piping og plystring fra trefrosk høres om natten.

Det er mange fiskearter, blant annet flygefisker, tarpon, dolfin og barracuda.

Folk og samfunn

Parlamentsbygningen i Bridgetown står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Den største folkegruppen (92,4 prosent) er barbadiere (lokalt kalt bajanere) med afrikansk bakgrunn, mens hvite utgjør 2,7 prosent (The World Factbook, 2015). Det er også små grupper av kinesere, hinduer og muslimer, venezuelanere, brasilianere og folk fra andre karibiske øyer. Mesteparten av befolkningen er bosatt langs kysten i sørvest.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 75,56 år for kvinner og 72,82 år for menn (The World Factbook, 2015).

Protestanter utgjør 66,3 prosent, romersk-katolikker 3,8 prosent og andre kristne 5,4 prosent av befolkningen.

Engelsk er offisielt språk. Bajansk, som er engelsk-basert kreolsk, er en lokal dialekt.

Stat og politikk

Sørøst for hovedstaden Bridgetown ligger Garrison historiske område med en rekke interessante militærbygninger fra 1800-tallet, og Garrison Savannah, en bane for hestløp. Klokketårnet på bildet er fra det gamle hovedvakttårnet som i dag rommer et informasjonssenter og utstilling.

Garrison historiske område
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Barbados er en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Den britiske monark er statsoverhode og representert ved en generalguvernør som utnevner statsminister og regjering. Parlamentet består av et senatshus og et forsamlingshus, ‘House of Assembly’. Senatet har 21 medlemmer som alle er utnevnt av generalguvernøren og forsamlingshuset har 30 medlemmer valgt i direkte valg for 5 år.

Barbados er administrativt inndelt i 11 parishes og én by.

Barbados Defence Force (BDF) er landets forsvarsstyrke og består av en infanteribataljon, en kystvakt og en luftving. Barbados Police Force har spesialavdelingen Task Force. Militærtjeneste er frivillig ved fylte 18 år.

Barbados er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Samveldet, CARICOM, Organisasjonen av amerikanske stater og Cotonou-avtalen.

Historie

Høsting av sukkerrør på Barbados i 1914.
Av /Nationaal Museum van Wereldculturen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det var tre innvandringsbølger fra Sør-Amerika før spanjolene kom tidlig på 1500-tallet. Arawakene, som var de opprinnelige innbyggerne, ble da brukt til slavearbeid på plantasjer. Mange rømte eller ble deportert. Britiske sjømenn ankom i 1627 og årene som fulgte, da Barbados var nesten ubebodd. Fra 1620-årene ble svarte slaver sendt fra Vest-Afrika til Barbados. Det lokale parlamentet, ‘House of Assembly’, virket fra 1639, og Barbados har siden hatt mye selvstyre. Barbados ble britisk kronkoloni i 1652. I andre halvdel av 1600-tallet sendte engelskmennene mange briter og irer til Barbados som slaver. Slaveriet ble avviklet i 1834.

Allmenn stemmerett ble innført i 1951, og utvidet indre selvstyre ble innført 1954. Øya var med i Den vestindiske føderasjon i årene 1958–1962. Barbados fikk fullt selvstyre i 1962 og uavhengighet i 1966. Et ønske om at Barbados skal bli republikk har ikke ført frem. I 1990-årene passerte turisme og lett industri sukkerindustrien med hensyn til økonomisk betydning.

Økonomi og næringsliv

Cruiseskip ligger ved havnen i Bridgetown. I 2003 ble det vedtatt en utbyggingsplan for havnen. Planen inkluderer byggingen av en ny sukkerterminal og en ny kai for cruiseskip. Cruiseskipene brakte i 2002 over en halv million turister til Barbados. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Jordbruk var tidligere viktigste næringsvei, men står i dag for bare 3,1 prosent av BNP (2014). De viktigste jordbruksproduktene er sukkerrør, grønnsaker og bomull.

Industrien omfatter fremstilling av rom og melasse samt produksjon av elektrisk utstyr, næringsmidler, tobakk, tekstiler og plast- og gummivarer. Industri omfatter 11,8 prosent av BNP (2014). Noe råolje og gass utvinnes offshore. Siden 1990-tallet er det omfattende byggevirksomhet.

Tjenestenæringer er den dominerende økonomiske sektor med 85,1 prosent av BNP (2014). Årlig besøkes Barbados av flere turister enn antallet innbyggere. Det er mange cruiseskipsanløp. Barbados er et lavskattområde.

Kunnskap og kultur

Sangerinnen Rihanna (1988-) er født på Barbados.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Det er 6 års grunnskole og 5 års videregående skole, begge er obligatoriske og gratis. Tre offentlige institusjoner gir høyere utdanning.

Det er én statlig radio- og fjernsynskanal, Caribbean Broadcasting Corporation (CBC), og en rekke radioakanaler.

Barbados har tre dagsaviser og én daglig online-avis.

De mest kjente forfatterne er poeten, skuespilleren og maleren Frank Appleton Collymore (1893–1980) og poeten Kamar Brathwaite (1930–). Betydelige er også novelleforfatteren Cynthia Wilson (1934–) og romanforfatteren Andrea Stuart (1962–) samt romanforfatteren, essayisten og poeten George Lamming (1927–).

Populære musikksjangere er calypso, jazz, reggae, soca og tuk. Barbados Jazz Festival arrangeres årlig i februar. Sangerinnen Rihanna (1988–) er født på Barbados.

Cricket, golf og basketball er populære sportsgrener.

Barbados og Norge

Barbados’ ambassade i Brussel er sideakkreditert til Norge. Ansvarlig norsk ambassade for Barbados er den norske ambassade i Havanna, Cuba. Norge har et honorært konsulat i Bridgetown.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg