Arawaker fra det nordlige Sør-Amerika innvandret til Saint Lucia på 200-tallet og ble gradvis fortrengt av aggressive kariber som kalte øya Hewanareu og senere Hewanorra. De hadde arvelige konger og store krigskanoer.

Kristoffer Columbus ankom øya på Luciadagen i 1502. Britene forsøkte å kolonisere øya på 1600-tallet, men lyktes ikke på grunn av sterk motstand blant befolkningen.

Saint Lucia var delvis under fransk kontroll fra 1642, og fremdeles tales det et fransk kreolspråk blant befolkningen, som stort sett har sin opprinnelse fra Afrika.

Storbritannia okkuperte øya i 1803 og fikk formell råderett over den ved Paris-avtalen i 1814. Øya utgjorde en del av de britiske Windward Islands fra 1838 til 1958. Deretter var øya del av Den vestindiske føderasjonen til 1962.

Selvstendighet

I 1967 fikk Saint Lucia indre selvstyre innenfor Det britiske samveldet inntil selvstendigheten i 1979. United Workers Party (UWP), under ledelse av den svært konservative John Compton, som hadde hatt flertallet i parlamentet siden 1964, tapte valget i 1979 til fordel for Saint Lucia Labour Party (SLP) under ledelse av Allen Louisy.

På grunn av indre stridigheter og mangel på stabilitet innen partiet gikk Louisy av i 1981, og Winston Cenac fra samme partiet dannet ny regjering frem til valget i 1982, som ble vunnet av UWP og John Compton.

Alvorlige økonomiske problemer oppstod blant annet ved orkanen Allans ødeleggelser i 1980 og fallende priser på øyas eneste eksportartikkel, bananer. Storbritannia garanterte i årene etter uavhengigheten avsetning på bananer gjennom en gunstig garantiordning. Fra 1992 ble ordningen opphevet ettersom den var i strid med EUs handelspolitikk. UWP med John Compton vant valgene både i 1987 og 1992, men den politiske veteranen måtte gå av i januar 1996 som følge av korrupsjonsskandaler. Han ble erstattet av Vaughan Lewis fra samme parti frem til valget i mai 1997, som ble en solid seier for opposisjonskandidaten Kenny Anthony fra SLP, som senere ble gjenvalgt.

Landet fører en åpen økonomisk politikk og har hatt stabil vekst over lengre tid. For å gjøre økonomien mer robust har det i de senere år vært satset mye på å bygge ut infrastrukturen og på å gjøre næringslivet mer flersidig, men med turisme som et hovedsatsingsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg