Nikita Khrusjtsjov, sovjetisk politiker. Khrusjtsjov var født av russiske foreldre i landsbyen Kalinovka i guvernementet Kursk i det russiske imperium. Da han var 14 år gammel, flyttet familien til nåværende Donetsk by der Khrusjtsjov ble utdannet som metallarbeider. Han deltok aktivt i revolusjonsåret 1917. Han ble medlem av kommunistpartiet 1918 og deltok i borgerkrigen 1918–20. I 1929 kom han til Moskva, der han gjorde en rask karriere. I 1935–38 var han førstesekretær for partiorganisasjonen i Moskva by og fylke, og fra 1939 medlem i politbyrået, til han måtte gå av i 1964.

Under utrenskningene i 1938 sendte Stalin ham til Ukraina som førstesekretær for det ukrainske kommunistparti. Han oppholdt seg fortsatt der under den annen verdenskrig, som medlem av militærrådene ved forskjellige staber. Han var ansvarlig for massedrapene på ukrainske nasjonalister og brakte Ukraina under sovjetisk kontroll. Fra 1943 var han general. I 1947–49 var han igjen førstesekretær for partiet i Ukraina, etter å ha fungert som ukrainsk statsminister siden 1944. I slutten av 1949 ble han kalt til Moskva som sekretær i sentralkomiteen, og ble samtidig førstesekretær for partiorganisasjonen i Moskvaområdet.

I 1953 ble han valgt til førstesekretær for sentralkomiteen etter Georgij Malenkov, og fra 1958 statsminister. Han spilte en viktig rolle under forberedelsene til den 20. partikongress i februar 1956, der han i en hemmelig tale holdt sitt store oppgjør med Stalins «feil». På et plenumsmøte i sentralkomiteen i oktober 1964 ble han avsatt som statsminister og førstesekretær i partiet etter vedtak i sentralkomiteens presidium. Hans motstandere hevdet at han hadde ført en sterkt personlig preget politikk, at hans landbrukspolitikk hadde vært forfeilet og at han hadde skadet forholdet til Kina. Han levde deretter som pensjonist i Moskva.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.