Hvordan var det mulig for bolsjevikene å vinne borgerkrigen, når de stod overfor en tilsynelatende overmakt av indre og ytre fiender? Noe av forklaringen er at bolsjevikene klarte å holde kontrollen over et sammenhengende territorium, og dermed et sammenhengende jernbanenett i det sentrale Russland. Lev Trotskij, Den røde armés organisator, hadde sitt stabskvarter om bord på et tog, og jernbanen gjorde det mulig for bolsjevikene raskt å overføre tropper fra den ene fronten til den neste. I juni-juli 1919 ble admiral Aleksandr Koltsjaks fremrykking fra øst stanset, og tropper kunne overføres til sørfronten, der Anton Denikin rykket frem i spissen for Frivilligarmeen. Etter at Frivilligarmeen var stanset klarte Trotskij ved hjelp av jernbanen raskt å styrke forsvaret av Petrograd, slik at general Nikolaj Judenitsj, som rykket frem fra sin base i Estland, ikke lyktes i å innta revolusjonens hovedstad.
I de senere år har historikerne blitt mer oppmerksomme på betydningen av at bolsjevikene helt fra starten hadde kontroll over ressursene i Sentral-Russland – en veritabel «Aladdins hule», inneholdende våpenindustri, våpenlagre, forsyninger og i tillegg hele kommando- og kommunikasjonsnettverket til den gamle russiske hæren. Og i tillegg en befolkning på rundt 60 millioner. De fleste av dem var bønder som etter hvert kom til å fylle rekkene i Den røde armé. Sentral-Russland var langt mer industrialisert og etnisk homogen enn de områdene de hvite kontrollerte, som lå i utkanten av Det russiske imperiet. De hvite hadde mange offiserer i sine rekker, men slet med å rekruttere soldater fordi de holdt til i områder der det for det meste bodde etniske minoriteter, og disse så helst at Det russiske imperiet ikke ble gjenreist. Det at bolsjevikene klarte å holde kontroll over det russiske kjernelandet gav dem et avgjørende fortrinn i kampen om Russland.
Men er det egentlig riktig å si at bolsjevikene vant borgerkrigen? Jo, de gjorde det. Men med viktige modifikasjoner. For det første måtte de avfinne seg med en avskalling av Det russiske imperiet i vest: Finland ble selvstendig, esterne, latvierne og litauerne opprettet separate stater, og Polen, som vi har vært inne på, ble en selvstendig stat, uavhengig av Russland. For det andre måtte de inngå kompromisser med bøndene. Bolsjevikenes mål for landbruket var kollektivbruk, det vil si at bøndene drev jorda sammen. Men Lenins jorddekret fra oktober 1917 innebar at bøndene kunne fortsette å drive jorda slik de var vant til, det vil si som individuelle bruk innenfor rammen av et landsbyfellesskap. En rød seier over bøndene ble først vunnet på 1930-tallet, med Josef Stalins tvangskollektivisering av det sovjetiske landbruket.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.