Joachim von Ribbentrop

Faktaboks

Joachim von Ribbentrop
Uttale
rˈibbentrop
Født
1893
Død
1946
Av /Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Joachim von Ribbentrop var en tysk nazistisk politiker. Han var Tysklands utenriksminister fra 1938 til 1945 og er kjent som opphavsmann for Antikominternpakten mellom Tyskland og Japan, og Molotov–Ribbentrop-pakten mellom Tyskland og Sovjetunionen.

Ribbentrop var utdannet som forretningsmann og var kompanjong i vinfirmaet Henkell. I 1929 ble han medlem av NSDAP og senere ble han Adolf Hitlers utenrikspolitiske rådgiver. I 1936 var Ribbentrop opphavsmann for den såkalte Antikominternpakten mellom Tyskland og Japan, siden også Italia. Han var ambassadør i London i årene 1936–1938, søkte å vinne kretser i Storbritannia for en forståelse med Tyskland. Han ble utenriksminister i februar 1938.

I august 1939 fløy Ribbentrop til Moskva, hvor han oppnådde undertegnelse av en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen. Pakten ble kalt Molotov–Ribbentrop-pakten etter Ribbentrop og Sovjetunionens utenriksminister Vjatsjeslav Mikhajlovitsj Molotov. Ribbentrop var overbevist om at Storbritannia ikke ville gripe til våpen for Tsjekkoslovakia eller Polen.

Ribbentrop ble dømt til døden ved Nürnbergprosessen og henrettet. Hans opptegnelser, Zwischen London und Moskau («Mellom London og Moskva»), ble utgitt i 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg