Lev Kamenev

Faktaboks

Lev Kamenev

Lev Borisovitsj Kamenev, opprinnelig Rosenfeld, Kamenjev (eldre transkripsjon)

Uttale
kˈamenjev
Født
6. juli 1883
Død
25. august 1936
Lev Kamenev fotografert i 1921 eller tidligere.

Fire bolsjevikledere. Lenins etterfølgere i Sovjetunionen på vei til et møte i kommunistpartiet i Moskva i juni 1925. Fra venstre: Josef Stalin, Aleksei Rykov, Lev Kamenev og Grigorij Zinovjev.

Bolsjevikledere
Av .

Artikkelstart

Lev Kamenev var en sovjetisk politiker. Han var medlem av det sosialdemokratiske partiet fra 1901, fra 1903 i den bolsjevikiske fraksjonen. Han oppholdt seg i eksil fra 1908 og kom til å stå Lenin svært nær. Da han vendte tilbake til Russland i 1914, ble han straks arrestert og deportert til Sibir, der han satt til etter februarrevolusjonen i 1917.

Sammen med Grigorij Zinovjev motsatte Kamenev seg til å begynne med Lenins tanke om væpnet kupp mot den provisoriske regjeringen som hadde blitt dannet etter februarrevolusjonen. Men etter bolsjevikrevolusjonen forsonte han seg med Lenin, og til 1927 var han medlem av partiets politbyrå. Etter Lenins død allierte han seg med Stalin og Zinovjev mot Trotskij, men fra 1925 ledet han og Zinovjev venstreopposisjonen mot Stalins politikk. Etter venstreopposisjonens nederlag på partikongressen i desember innledet han og Zinovjev i 1926 et samarbeid med Trotskij (den forente opposisjon), men led igjen nederlag året etter. Etter mordet på Kirov i desember 1934 ble Kamenev arrestert og kort etter dømt til 5 års fengsel.

I 1936 ble Kamenev dømt til døden under den første av de såkalte Moskvaprosessene for blant annet å ha organisert mordet på Kirov og for virksomhet rettet mot sovjetstaten. Han ble henrettet i august 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg