Faktaboks

Grigorij Zinovjev

Grigorij Jevsejevitsj Zinovjev. Sinovjev (eldre norsk transkripsjon). Opprinnelige navn Radomyslskij

Uttale
sinˈovjev
Født
11. september 1883
Død
25. august 1936
Grigorij Zinovjev
Grigorij Zinovjev
Bolsjevikledere

Fire bolsjevikledere. Lenins etterfølgere i Sovjetunionen på vei til et møte i kommunistpartiet i Moskva i juni 1925. Fra venstre: Josef Stalin, Aleksei Rykov, Lev Kamenev og Grigorij Zinovjev.

Bolsjevikledere
Av .

Grigorij Zinovjev, russisk revolusjonær og politiker.

Zinovjev ble medlem av det russiske sosialdemokratiske parti i 1901 og sluttet seg til bolsjevikene under partisplittelsen i 1903. I 1908 reiste han til Vest-Europa, der han samarbeidet nært med Lenin fram til 1917. Under den russiske revolusjonen i 1917 var Zinovjev, sammen med Lev Kamenev, motstander av Lenins krav om at bolsjevikene skulle styrte den provisoriske regjeringen som ble dannet etter revolusjonen. Han kom likevel snart med i partiledelsen.

I 1919 ble han formann i Den kommunistiske internasjonale (Komintern), som ble stiftet samme år. I tiden rundt Lenins død i 1924 dannet han en «trojka» med Kamenev og Stalin for å forhindre at Trotskij skulle bli partileder, men etter at Trotskij ikke lenger utgjorde noen reell trussel, brøt det i 1925 ut strid mellom Stalin og de to andre, og Zinovjev ble leder for «venstreopposisjonen» i partiet. Han led nederlag og søkte så samarbeid med Trotskij i «den forente opposisjon». Zinovjev ble ekskludert fra partiet i 1927. Han ble gjenopptatt i partiet i 1929 etter å ha innrømmet sine feil, ekskludert på nytt i 1932 og gjeninntatt året etter. Etter mordet på Kirov i desember 1934 ble han arrestert, anklaget for medvirkning til mordet og kort etter dømt til 10 års fengsel.

Under den første Moskvaprosessen i 1936 ble han stilt for retten anklaget for å ha dannet en terroristorganisasjon med henblikk på å myrde Kirov og andre partiledere. Han ble dømt til døden og henrettet i august 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg