Grigorij Zinovjev

Faktaboks

Grigorij Zinovjev

Grigorij Jevsejevitsj Zinovjev. Sinovjev (eldre norsk transkripsjon). Opprinnelige navn Radomyslskij

uttale:
sinˈovjev
født:
11. september 1883
død:
25. august 1936
Grigorij Zinovjev

Fire bolsjevikledere. Lenins etterfølgere i Sovjetunionen på vei til et møte i kommunistpartiet i Moskva i juni 1925. Fra venstre: Josef Stalin, Aleksei Rykov, Lev Kamenev og Grigorij Zinovjev.

Bolsjevikledere
Av .

Grigorij Zinovjev, russisk revolusjonær og politiker.

Zinovjev ble medlem av det russiske sosialdemokratiske parti i 1901 og sluttet seg til bolsjevikene under partisplittelsen i 1903. I 1908 reiste han til Vest-Europa, der han samarbeidet nært med Lenin fram til 1917. Under den russiske revolusjonen i 1917 var Zinovjev, sammen med Lev Kamenev, motstander av Lenins krav om at bolsjevikene skulle styrte den provisoriske regjeringen som ble dannet etter revolusjonen. Han kom likevel snart med i partiledelsen.

I 1919 ble han formann i Den kommunistiske internasjonale (Komintern), som ble stiftet samme år. I tiden rundt Lenins død i 1924 dannet han en «trojka» med Kamenev og Stalin for å forhindre at Trotskij skulle bli partileder, men etter at Trotskij ikke lenger utgjorde noen reell trussel, brøt det i 1925 ut strid mellom Stalin og de to andre, og Zinovjev ble leder for «venstreopposisjonen» i partiet. Han led nederlag og søkte så samarbeid med Trotskij i «den forente opposisjon». Zinovjev ble ekskludert fra partiet i 1927. Han ble gjenopptatt i partiet i 1929 etter å ha innrømmet sine feil, ekskludert på nytt i 1932 og gjeninntatt året etter. Etter mordet på Kirov i desember 1934 ble han arrestert, anklaget for medvirkning til mordet og kort etter dømt til 10 års fengsel.

Under den første Moskvaprosessen i 1936 ble han stilt for retten anklaget for å ha dannet en terroristorganisasjon med henblikk på å myrde Kirov og andre partiledere. Han ble dømt til døden og henrettet i august 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg