politbyrå

Artikkelstart

Politbyrå, et sammendrag av ordene «politisk» og «byrå», er en utbredt betegnelse på et kommunistpartis øverste organ og i kommunistiske ettpartistater landets egentlige politiske myndighet.

Faktaboks

Uttale
polˈitbyrå
Etymologi
av russisk ‘politisk’ og ‘byrå’

Historie

I Russland og Sovjetunionen

Det første politbyrå ble dannet i Russland i oktober 1917 ved at sentralkomiteen i Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti (bolsjevikene), det senere sovjetiske kommunistpartiet, opprettet et organ på sju personer som skulle utgjøre den stående ledelsen for den kommende oppstanden (oktoberrevolusjonen). Blant det første politbyråets medlemmer var Vladimir Lenin, Lev Trotskij, Josef Stalin, Grigorij Zinovjev og Lev Kamenev.

Dette politbyrået kom ikke til å spille noen praktisk rolle og ble oppløst etter den russiske revolusjonen. Under den åttende partikongressen i mars 1919 ble det igjen valgt et såkalt politbyrå. Dette var et organ som skulle fatte vedtak i «spørsmål som ikke kunne utsettes». Det hadde rapporteringsplikt til partiets sentralkomite, som den gang møttes hver 14. dag.

Det skulle snart vise seg at politbyråets reelle innflytelse kom til å overskygge både sentralkomiteens og partikongressens formelle makt. Formelt var politbyråets medlemmer valgt av sentralkomiteen; reelt kom politbyrået til å bli et selvrekrutterende organ som uavhengig av de valgte organene bestemte hvem som skulle tas opp som medlemmer og hvem som skulle ekskluderes.

Oppgaven med å forberede saker for politbyrået og formidle dets vedtak til øvrige partiorganer var lagt til partiets generalsekretær. Som kommunistpartiets generalsekretær fra 1922 utnyttet Josef Stalin stillingen til å ta kontroll over politbyrået såvel som over partiet i sin helhet. Ved en omorganisering i 1952 ble politbyrået erstattet av et noe større presidium av sentralkomiteen, men i 1966 ble politbyrået gjeninnført. Ved Sovjetunionens oppløsning i 1991 bestod politbyrået av 25 medlemmer.

I andre land

Også mange andre kommunistpartier fulgte det sovjetiske eksempel med et politbyrå som det øverste maktorgan i partiet og staten. Det gjelder for eksempel det kinesiske kommunistparti, kommunistpartiene i Cuba, Nord-Korea, Laos, Vietnam og Kambodsja, samt de tidligere kommunistpartiene i DDR og Tsjekkoslovakia. Også flere kommunistpartier i ikke-kommunistiske stater benytter eller har benyttet betegnelsen «politbyrå» om partiets øverste ledelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg