Faktaboks

Valentina Vladimirovna Teresjkova
Uttale
teresjkˈova
Født
6. mars 1937, Bolshoye Maslennikovo, Jaroslavl oblast, Sovjetunionen (nå Russland)
Valentina V. Teresjkova, første kvinne i verdensrommet.
.
Lisens: fri
Valentina Vladimirovna Teresjkova
Foto fra 6. mars 2017
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Valentina Vladimirovna Teresjkova

Valentina Vladimirovna Teresjkova i uniform med medaljer. Foto fra 1969.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Valentina Vladimirovna Teresjkova er en sovjetisk kosmonaut og historiens første kvinnelige romfarer.

Bakgrunn og familie

Teresjkova ble født 6. mars 1937 i Bolshoje Mastennikovo, Jaroslav Oblast, og vokste opp med en yngre bror og en eldre søster. Foreldrene kom fra Hviterussland, faren var traktorkjører og moren tekstilarbeider. Teresjkova ble også tekstilarbeider, men var ved siden av en ivrig fallskjermhopper i en lokal flyklubb. Dessuten var hun sekretær i en avdeling av ungkommunist-organisasjonen Komsomol, og senere medlem av Kommunistpartiet.

Teresjkova giftet seg med kosmonauten Andrian G. Nikolajev 3. november 1963. Paret fikk en datter 8. juni 1964, men ble skilt i 1982.

Romfart

Teresjkova ble 3. mars 1962 plukket ut som én av tre kvinnelige kosmonaut-kandidater i en utvelgelse der fallskjermhopping var ett av kravene. Vedtak om å ta ut ytterligere to kvinner ble fattet 3. april 1962. Etter en intens treningsperiode ble Teresjkova valgt som kosmonaut for Vostok 6, som i tidsrommet 16.-19. juni 1963 gjennomførte en ferd av 2 dager, 22 timer og 50 minutters varighet, delvis samtidig med Vostok 5 og kosmonauten Valerij F. Bykovskij. Samtidigheten var årsak til betegnelsen «gruppeflukt», men de to romfartøyene var aldri nærmere hverandre enn 5 km.

Under store deler av ferden var Teresjkova plaget av romsyke med nedsatt ytelse, og utbyttet forskningsmessig sett var neppe så positivt som de offisielle meldingene underveis og like etter landing ga inntrykk av. Prestisjemessig og politisk var imidlertid den første kvinnen i verdensrommet en ny sovjetisk romsuksess, og Teresjkova ble meget populær både hjemme og utenlands. Hun tok en kosmonautingeniør-utdannelse (med utmerkelse) ved det anerkjente Zhukovskij Flyvåpen Ingeniørakademiet, der hun i 1977 også tok en doktorgrad.

Politiske verv og utmerkelser

Tersjkova ble valgt til flere politiske verv, blant annet medlem av Det øverste sovjet (1966-1974), medlem av presidentskapet i Det øverste sovjet (1974-1989) og medlem av Kommunistpartiets Sentralkomité (1969-1991). En stund var hun også medlem av regjeringen, men mistet flere av sine verv etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Teresjkova er Helt av Sovjetunionen, er tildelt Lenin-ordenen og har fått en rekke andre utmerkelser og hedersbevisninger. Hun var medlem av Verdens fredsråd i 1966 og Sovjet-representant ved FN-konferansen for Det internasjonale kvinneåret i Mexico City i 1975. Et krater på Månens bakside er oppkalt etter henne.

Teresjkova avanserte til generalmajor i Det sovjetiske flyvåpenet, men forlot Flyvåpenet og Kosmonaut-gruppen i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg