Valentina Vladimirovna Teresjkova

Valentina Vladimirovna Teresjkova er en sovjetisk kosmonaut og historiens første kvinnelige romfarer.

Teresjkova ble født 6. mars 1937 i Bolshoje Mastennikovo, Jaroslav Oblast, og vokste opp med en yngre bror og en eldre søster. Foreldrene kom fra Hviterussland, faren var traktorkjører og moren tekstilarbeider. Teresjkova ble også tekstilarbeider, men ved siden av ivrig fallskjermhopper i en lokal flyklubb. Dessuten var hun sekretær i en avdeling av ungkommunist-organisasjonen Komsomol, og senere medlem av Kommunistpartiet.

Teresjkova giftet seg med kosmonauten Andrian G. Nikolajev 3. november 1963. Paret fikk en datter 8. juni 1964, men ble skilt i 1982. 

Teresjkova ble 3. mars 1962 plukket ut som én av tre kvinnelige kosmonaut-kandidater i en utvelgelse der fallskjermhopping var ett av kravene. Vedtak om å ta ut ytterligere to kvinner ble fattet 3. april 1962. Etter en intens treningsperiode ble Teresjkova valgt som kosmonaut for Vostok 6, som i tidsrommet 16.-19. juni 1963 gjennomførte en ferd av 2 dager, 22 timer og 50 minutters varighet, delvis samtidig med Vostok 5 og kosmonauten Valerij F. Bykovskij. Samtidigheten var årsak til betegnelsen «gruppeflukt», men de to romfartøyene var aldri nærmere hverandre enn 5 km.

Under store deler av ferden var Teresjkova plaget av romsyke med nedsatt ytelse, og utbyttet forskningsmessig sett var neppe så positivt som de offisielle meldingene underveis og like etter landing ga inntrykk av. Prestisjemessig og politisk var imidlertid den første kvinnen i verdensrommet en ny sovjetisk romsuksess, og Teresjkova ble meget populær både hjemme og ute. Hun tok en kosmonautingeniør-utdannelse (med utmerkelse) ved det anerkjente Zhukovskij Flyvåpen Ingeniørakademiet, der hun i 1977 også tok en doktorgrad.

Tersjkova ble valgt til flere politiske verv, blant annet medlem av Det øverste sovjet (1966-1974), medlem av presidentskapet i Det øverste sovjet (1974-1989) og medlem av Kommunistpartiets Sentralkomité (1969-1991). En stund var hun også medlem av regjeringen, men mistet flere av sine verv etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Teresjkova er Helt av Sovjetunionen, er tildelt Lenin-ordenen og har fått en rekke andre utmerkelser og hedersbevisninger. Hun var medlem av Verdens fredsråd i 1966 og Sovjet-representant ved FN-konferansen for Det internasjonale kvinneåret i Mexico City i 1975. Et krater på Månens bakside er oppkalt etter henne.

Teresjkova avanserte til generalmajor i Det sovjetiske flyvåpenet, men forlot Flyvåpenet og Kosmonaut-gruppen i 1997.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.