Faktaboks

Nikolaj Bukharin

Nikolaj Ivanovitsj Bukharin, engelsk transkripsjon Nikolay Ivanovich Bukharin

Uttale
bukhˈarin
Født
9. oktober 1888, Moskva, Det russiske keiserriket (nå Russland)
Død
14. mars 1938, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)
Levetid - kommentar
fødselsdato 27. september etter den julianske kalenderen

Nikolaj Bukharin

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nikolaj Bukharin var en russisk sosialøkonom og politiker, og en ledende marxistisk teoretiker. Han deltok i den russiske revolusjon og var en av grunnleggerne av Komintern (formann 1927–1929). Under Josef Stalins terror og de påfølgende Moskvaprosessene i 1937–1938 ble han ekskludert fra kommunistpartiet, dømt til døden og henrettet.

Den russiske revolusjon

Bukharin ble medlem av det russiske sosialdemokratiske partiet i 1906 og sluttet seg der til bolsjevikene. I 1911 ble han forvist til Sibir, men klarte å rømme derfra til Vest-Europa. Der traff han Vladimir Lenin og ble en av hans nærmeste medarbeidere i eksil. Bukharin ble utvist fra Sverige i 1915, oppholdt seg i 1916 i Norge og dro så til New York.

Etter februarrevolusjonen, den første delen av den russiske revolusjon i 1917, vendte han tilbake til Moskva og ble redaktør for partiets hovedorgan Pravda. Han var motstander av Brest-Litovsk-freden, som førte til at Russland trakk seg ut av første verdenskrig, og under debatten om denne ledet han opposisjonen mot Lenin. Bukharin trakk seg som redaktør for Pravda, men ble igjen redaktør i juli 1918, en stilling han beholdt til 1929. Han var også en av grunnleggerne av Komintern, hvor han var formann i årene 1927–1929.

Stalin-tiden og Moskvaprosessene

Fra 1928 betraktet Josef Stalin Bukharin som en av lederne for «høyreopposisjonen» i partiet. Han ble fratatt alle viktige verv i 1929, og selv om han i 1934 ble redaktør for Det øverste sovjets organ Izvestija og var med på å forfatte «Stalin-grunnloven» av 1936, var han definitivt ute av toppledelsen.

Bukharin ble arrestert og ekskludert av kommunistpartiet i 1937. Han ble anklaget for kontrarevolusjonær virksomhet, forræderi og spionasje, og i mars 1938 ble han, sammen med 21 andre i den tredje Moskvaprosess, dømt til døden og henrettet.

Forfatterskap

Bukharin skrev en rekke verker, blant annet Kommunismens ABC, Overgangsfasens økonomi og Den historiske materialismes teori. Han ble rehabilitert av sovjetisk høyesterett i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg