DDR

Palast der Republik – «Republikkens palass» i Øst-Berlin, 1977. Bygningen tilhørte DDRs parlament Volkskammer (folkekammeret). 

DDR er en forkortelse for Deutsche Demokratische Republik, som var det offisielle navnet på den østlige delen av den delte tyske staten i årene 1949–1990. I Norge ble staten omtalt som Øst-Tyskland. DDR var fra opprettelsen og fram til staten brøt sammen et kommunistisk diktatur, styrt av partiet Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). Partiet selv kalte landet «en sosialistisk stat for arbeidere og bønder», og en fredsstat.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for tysk Deutsche Demokratische Republik 'Den tyske demokratiske republikken'
Også kjent som

Øst-Tyskland, Aust-Tyskland

DDR var tilsluttet Warszawapakten, og var en del av Sovjetunionens interessesfære i Europa etter andre verdenskrig.

Opprettelsen

DDR ble grunnlagt 7. oktober 1949, få dager etter opprettelsen av Vest-Tyskland. Staten ble grunnlagt på territoriet som siden krigsnederlaget i mai 1945 hadde vært okkupert av Sovjetunionen. Den sovjetiskstyrte delen av Berlin ble gjort til hovedstad i den nyopprettede staten.

DDRs grunnlov trådte i kraft 7. oktober 1949. Samtidig ble DDRs parlament, som fikk navnet Volkskammer, konstituert. SEDs formann Otto Grotewohl ble utropt til ministerpresident og fikk i oppgave å danne regjering. SEDs andre formann, Wilhelm Pieck, ble DDRs president.

Innbyggere

Da andre verdenskrig var over, bodde om lag 19 millioner mennesker i den sovjetisk-okkuperte sonen som senere ble til staten DDR. I løpet av de 40 årene DDR eksisterte, gikk innbyggertallet stadig ned. En viktig grunn var at svært mange valgte å forlate DDR til fordel for Vest-Tyskland.

I 1961 ble Berlinmuren reist tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin. Muren var 45,1 kilometer lang. Hovedhensikten med å bygge muren var å hindre et stadig stigende antall flyktninger fra DDR i å krysse grensen.

Fra DDR-staten ble opprettet og fram til juni 1990 forlot 3,8 millioner mennesker DDR. Om lag 400 000 av disse vendte senere tilbake. Da DDR-staten brøt sammen høsten 1989 hadde landet om lag 16 millioner innbyggere.

Staten og partiet

Ifølge DDRs grunnlov var regjeringen, som i DDR ble kalt ministerrådet, det høyeste organet for maktutøvelse. Ministerrådet ble valgt av Volkskammer, og besto av representanter fra SED og fra blokkpartiene. I praksis var det imidlertid SEDs politbyrå som satt med makten.

Ministeriet for statssikkerhet (Stasi) var DDRs sikkerhetstjeneste i inn- og utland. Stasi var underlagt SED og oppfattet seg selv som partiets «skjold og sverd». Gjennom hele DDRs 40-årige historie fungerte Stasi som et overvåkingsorgan, og motarbeidet ethvert tilløp til opposisjon mot SED-regimet.

Oppløsningen

Berlinmuren var et symbol på delingen av Tyskland. I november 1989 ble muren åpnet, og i løpet av 1990 var mesteparten av muren revet. Her er soldater fra både Vest- og Øst-Tyskland i gang med rivingen, 11. november 1989.
Av .

9. november 1989 ble Berlinmuren åpnet. 18. november fikk landet en ny regjering, ledet av Hans Modrow. Dette var en samlingsregjering som satt fram til den ble avløst av DDRs første og eneste demokratisk valgte regjering etter valget 18. mars 1990.

En samarbeidsregjering ledet av den kristenkonservative politikeren Lothar de Maiziére overtok etter dette. Denne regjeringens fremste oppgave ble å forberede avtalen som regulerte gjenforeningen av DDR og Vest-Tyskland. 20. september 1990 stemte DDRs Volkskammer og den vesttyske forbundsdagen ja til gjenforeningsavtalen. 3. oktober 1990 trådte avtalen i kraft, og Tyskland var dermed på nytt samlet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Sverre,Takk for kommentar. Det er mer informasjon om forholdene i DDR i flere andre artikler. Jeg har nå lagt inn lenker til utvalgte artikler slik at det skal være enklere å finne fram til dette. Jeg har også lagt en lenke til Tysklands historie, som gir en mer helhetlig framstilling av hvordan DDR oppsto, samt gjenforeningen på 1990-tallet.Jeg ser ellers at artikkelen kunne ha hatt noen litteraturtips, det vil jeg se på i samråd med fagansvarlig.Vennlig hilsen Marte, redaksjonen

skrev Astrid Sverresdotter Dypvik

Hei, eg er i mammapermisjon og har ikkje fått gjort noko med dette, men eg ser at du etterlyser ein meir omfattande artikkel, og det skal absolutt la seg gjer det. Etter som du engasjerer deg lurar eg på om det noko spesielt du meiner vi bør opplyse om?

svarte Sverre Olav Lundal

I grunnen vil eg berre at artikkelen om DDR skal byggjast opp som artiklar om andre land, t.d. etter mønster av artikkelen om Sveits, inkl. faktaboks. Sjølv har eg interesse av statsforfatninga, rettsstell, politisk og religiøs overvaking t.d. DDR og Vest-Tyskland utvikla seg til to heilt ulike samfunn, den skilnaden er interessant. Eg ser at artikkelen om Tysklands historie dekkjer både Aust-Tyskland og Vest-Tyskland, så det er greitt å visa til den artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg