Jevgenij Jevtusjenko

Faktaboks

Jevgenij Jevtusjenko
Jevgenij Aleksandrovitsj Jevtusjenko
Uttale
jevtusjˈenko
Født
18. juli 1932, Sibir
Død
1. april 2017, Tulsa, Oklahoma
I følge passet født 1933

Artikkelstart

Jevgenij Jevtusjenko var en russisk forfatter og i sovjetperioden det noen ville kalle en litterær superstjerne. Som få andre poeter i sin generasjon preget han sin samtid med dikt og diktopplesninger som ofte var politiske og samfunnskritiske, men uten å ta steget helt ut som dissidentdikter.

Jevtusjenko fikk sine første dikt trykt 1949, og studerte 1951–54 ved Gorkij-instituttet for litteratur i Moskva. Den første diktsamlingen hans, Fremtidens rekognosører (Razvedtsjiki grjadusjego), kom i 1952, og ble etterfulgt av en rekke andre. I stil og temperament var Jevtusjenko sterkt influert av Vladimir Majakovskij, og en typisk representant for den etter-stalinske russiske poesi. Han tok et kraftig oppgjør med Stalin-tiden i poemet Stasjonen Zima (Stantsija Zima, 1956). Han tok også oppgjør med antisemittismen i diktet Babij Jar (1961), etter et sted nær Kiev, der byens jøder ble myrdet av nazistene). Diktet Stalins arvtakere (Nasledniki Stalina, 1962) er en advarsel mot dem som saboterte «avstaliniseringen». Han protesterte også mot rettssaken mot Julij Daniel og Andrej Sinjavskij og mot arrestasjonen av Aleksandr Solzjenitsyn.

Under Gorbatsjov fremstod Jevtusjenko som en ivrig tilhenger av den nye ledelsen, og han fortsatte sitt samfunnskritiske engasjement, både som dikter og politiker. I 1993 kom en dokumentarisk roman med politiske begivenheter som tema, Dø ikke før døden. Et russisk eventyr (Ne umiraj prezjde smerti, norsk overs. 1994).

Jevtusjenko har også hatt en rekke filmroller og regissert to filmer selv. Fra 2007 bodde han delvis i Russland og delvis i USA, der han underviste i russisk litteratur ved flere amerikanske universiteter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg