Enver Hoxha

Faktaboks

Enver Hoxha
Uttale
hˈådʒa
Født
16. oktober 1908, Gjirokastër
Død
11. april 1985, Tiranë
Enver Hoxha (til høyre) sammen med partifellene Mehmet Shehu (bak til venstre) og Kochi Gorgi (foran til venstre). Bildet er fra oktober 1944, etter frigjøringen av Tirana.
Enver Hoxha
Av /NTB scanpix.

Hoxha (sittende til høyre) sammen med Sovjetunionens statsleder Nikita Khrusjtsjov (i midten) og Mehmet Shehu i 1959.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Enver Hoxha var en albansk politiker. Han var generalsekretær i det albanske kommunistpartiet og Albanias statsleder fra 1943 til sin død i 1985.

Bakgrunn

Hoxha studerte i Frankrike fra 1930 og arbeidet i Belgia i den albanske utenrikstjenesten. I 1936 vendte han hjem og ble lærer i fransk i Korçë.

Under andre verdenskrig organiserte og ledet Hoxha en kommunistdominert partisanbevegelse. Med jugoslavisk hjelp var han med på å stifte det albanske kommunistpartiet i 1941 (senere kalt Arbeiderpartiet).

Albanias statsleder

Hoxha ble det albanske kommunistpartiets første generalsekretær (senere kalt førstesekretær), en stilling han beholdt til sin død.

I 1939 ble Albania okkupert av Italia, og i 1943 overtok Tyskland. I Albania var det borgerkrig. Frigjøringskampen var i hovedsak ledet av kommunistene, med støtte fra jugoslaviske partisaner. Da tyskerne trakk seg ut høsten 1944, ble Hoxha leder for en provisorisk regjering. Han befestet makten med arrestasjoner og henrettelser i stort omfang. Politisk opposisjon ble umulig. I 1954 gikk Hoxha av som statsminister, men beholdt likevel full kontroll gjennom stillingen som partisekretær.

Etter bruddet mellom Stalin og Tito i 1948 brøt Hoxha alle bånd med Jugoslavia. Da avstaliniseringen begynte i Sovjetunionen, ble stalinismen opprettholdt i Albania. I 1961 brøt Sovjetunionen med Albania, men Hoxha hadde før dette styrket forbindelsene til Kina, og fra 1961 stod de to landene svært nær hverandre. I 1978 ble de økonomiske og militære forbindelsene brutt som reaksjon på Kinas mer forsonlige politikk overfor Vesten i 1970-årene.

Persondyrkelsen av Hoxha ble stadig større, og Hoxhas mål var å gjøre Albania til en uavhengig sosialistisk mønsterstat. I 1981 henrettet Hoxha flere ledende kommunister som kunne være mulige etterfølgere. Deretter overlot han enkelte av sine verv til Ramiz Alia, som etterfulgte Hoxha som partisjef da han døde i 1985.

Etter Hoxhas død har hans enke Nexhmije Hoxha (1921-2020) forsvart hans politiske arv. Etter kommunismens fall i 1991 ble hun tiltalt for korrupsjon under sin manns regime og fengslet i fem år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg