Enver Hoxha var en albansk politiker. Han var generalsekretær i det albanske kommunistpartiet og Albanias statsleder fra 1943 til sin død i 1985.

Hoxha arbeidet i Belgia i den albanske utenrikstjenesten til han vendte hjem i 1936 og ble lærer i fransk i Korçë. Under andre verdenskrig organiserte og ledet Hoxha en kommunistdominert partisanbevegelse. Med jugoslavisk hjelp var han med på å stifte det albanske kommunistpartiet i 1941 (senere kalt Arbeiderpartiet).

Hoxha ble partiets første generalsekretær (senere kalt førstesekretær), en stilling han beholdt til sin død.

Albanias frigjøringskamp mot italienerne og siden tyskerne var samtidig en borgerkrig, som kommunistene gikk seirende ut av. Da tyskerne trakk seg ut høsten 1944 ble Hoxha, i oktober, leder for en provisorisk regjering og befestet makten med arrestasjoner og henrettelser i stort omfang. Politisk opposisjon ble umulig. I 1954 gikk Hoxha av som statsminister, men beholdt likevel full kontroll gjennom stillingen som partisekretær.

Etter bruddet mellom Stalin og Tito i 1948 brøt Hoxha alle bånd med Jugoslavia. Da avstaliniseringen begynte i Sovjetunionen, ble stalinismen opprettholdt i Albania, og i 1961 brøt Sovjetunionen med Albania. Hoxha hadde før dette allerede styrket forbindelsene til Kina, og fra 1961 stod de to landene svært nær hverandre. I 1978 ble de økonomiske og militære forbindelsene brutt som reaksjon på Kinas mer forsonlige politikk overfor Vesten i 1970-årene.

Persondyrkelsen av Hoxha ble stadig større, og Hoxhas mål var å gjøre Albania til en sosialistisk mønsterstat uavhengig av de andre og «revisjonistiske» kommuniststatene. I 1981 henrettet Hoxha flere ledende kommunister som kunne være mulige etterfølgere. Deretter overlot han enkelte av sine verv til Ramiz Alia, som da Hoxha døde i 1985, etterfulgte ham som partisjef.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.