Tsjetsjenere er et folk i Russland, hovedsakelig bosatt i Tsjetsjenia, men det finnes også mange tsjetsjenere utenfor deres egen republikk. Det regnes med at det samlede antall tsjetsjerere er 1,5–2 millioner mennesker. Ved den siste russiske folketellingen ble det registrert 1,4 millioner tsjetsjenere bosatt i Russland, hvorav 1,2 millioner i Tsjetsjenia og 94 000 i Dagestan. Man regner i tillegg med at det bor 102 000 tsjetsjenere i Tyrkia.

Faktaboks

Uttale
tsjetsjˈenere

Tsjetsjenerne er tradisjonelt sunnimuslimer. Sufisme praktiseres blant enkelte. Språket tilhører den vainakhiske greina av den nordøst-kaukasiske språkgruppen og er gjensidig forståelig med ingusjetisk.

Tsjetsjenernes tradisjonelle næringsvei har vært tamdyrhold, og fremdeles er hovednæringsveien i Tsjetsjenia landbruk. Mye av det som var av industri ble ødelagt under Tsjetsjenia-krigene på 1990- og 2000-tallet. Massive overføringer fra den russiske sentralstaten har gjort det mulig å bygge opp infrastrukturen igjen.

Tsjetsjenernes historie har i lange perioder vært preget av konflikt med den russiske staten. I februar 1944 ble den tsjetsjenske og ingusjetiske befolkningen i Kaukasus tvangsdeportert til Kazakhstan og Sentral-Asia fordi sentralmyndighetene i Moskva fryktet at de ville samarbeide med de nazi-tyske invasjonsstyrkene. Først i 1957, etter avstaliniseringen av Sovjetunionen, fikk de vende tilbake. Konflikten med sentralmyndighetene blusset opp igjen og fikk utløp i Tsjetsjenia-krigene på 1990-tallet.

Tsjetsjenerne er vesentlig lavere utdannet enn gjennomsnittet for andre medborgere i Den russiske føderasjonen. Folketellingen i 2010 viste at 14,5 prosent av tsjetsjenerne har høyere utdanning mens det russiske gjennomsnittet er på 23,4 prosent.

Tsjetsjenske grupper har siden 1990-årene hatt en sterk stilling innen deler av kriminelle miljøer i Russland, ikke minst i Moskva. Også utenfor Russland har den såkalte tsjetsjenske mafiaen gjort seg bemerket. Tradisjonell klanstruktur, æreskultur og lovløsheten under de voldelige Tsjetsjeniakrigene danner mye av bakteppet for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg