Louvre

En del av det store bygningskomplekset i Louvre. Det nye inngangspartiet med glasspyramiden i forgrunnen, tegnet av den amerikanske arkitekten Ioh Ming Pei, åpnet i 1988. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Perrault tilkjennes æren for den berømte kolonnaden i Louvre.

Louvre i Paris.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Louvre, bygningskompleks og turistattraksjon i Paris, 1. arrondissement, ved Seinens høyre bredd nordvest for øya Île de la Cité, er et av verdens største og rikeste kunstmuseer, og var tidligere de franske kongenes residensslott i Paris.

Faktaboks

Uttale
lu:vr

Bygningshistorie

Det eldste Louvre, som ble oppført for kong Filip August omkring år 1200, var et firkantet borganlegg omkring en lukket borggård, med en mektig donjon som sentrum. Nord for donjonen lå kongeboligen, et gotisk palass. Louvre avløste etter hvert det eldre slottet på Île de la Cité som kongens residens i Paris, og anlegget ble brukt både som kongebolig, statsfengsel og befestning.

Denne eldste delen av Louvre lå i det sørvestre hjørnet av den nåværende Cour carrée, som ble påbegynt av Pierre Lescot i 1546 da Frans 1 ønsket å utvide anlegget. Lescot oppførte i årene 1546–1578 det sørvestre hjørnet av dette firkantede renessansepalasset, med Jean Goujon som skulptør. Under Katarina av Medici ble bygningen fortsatt etter Lescots planer med en fløy mot sør (1578–1596). Ludvig 13 fortsatte utvidelsen og lot Jacques Lemercier forlenge Lescots fløy med den berømte Pavillon de l'Horloge (fullført 1641) som hovedbygning i et anlegg som var fire ganger så stort som det tidligere. Dette anlegg, Cour carrée, ble så fullført under Ludvig 14. Louis Le Vau førte opp fasadene mot gården (1650–1664), Claude Perrault de utvendige, med den kjente «Louvrekolonnade» med sine 28 søyler som hovedfasade (1667–1674).

Først under Napoleon ble utvidelsen av Louvre fortsatt. Mot Seinen var i tiden 1594–1609 Louvre blitt forbundet med Tuileriene; Napoleon 1 lot Charles Percier og Pierre Fontaine strekke fløyer også på den andre siden (1806–1813). Anlegget fikk på denne måten form av et mektig, lukket parkanlegg foran Cour carrée, og ble 3–4 ganger så stort som det; midt på står den lille triumfbuen, L'Arc de Carrousel, oppført av Percier og Fontaine (1806–1808). Med Napoleon 3 ble så de to store fløyene mot Place Louis Napoléon oppført (1850–1868), det såkalte Nouveau Louvre.

Ved raseringen av Tuileriene under Pariskommunen i 1871 ble Louvre åpnet mot Place de la Concorde, og det veldige perspektivet frem til den store triumfbuen ved Place de l'Étoile ble trukket inn i virkningen.

Det nye inngangspartiet (glasspyramiden), tegnet av Ioh Ming Pei, ble åpnet i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg